Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cipősdoboznyi szeretet

Szöveg: Szabóné Varga Erika zászlós |  2016. december 21. 20:35

Az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ közreműködésével a napokban osztották szét, a Baptista Szeretetszolgálat által összegyűjtött ezer cipősdoboznyi felajánlást a katonacsaládok számára.

A Cipősdoboz Akció történetéről az idén 20 éves Baptista Szeretetszolgálat „Tisztelet a hősöknek" elnevezésű programjának koordinátorát,  az akció operatív csoportjának vezetőjét, Horváth Sándort kérdeztük.

1596024962

Honnan indult a kezdeményezés, mi a története?

A Cipősdoboz Akció az Angliában „Operation Christmas Child" néven futó nemzetközi mozgalom ötlete alapján született. E mozgalom alapgondolata szerint gyermekek vagy egész családok készítenek ajándékot rászoruló gyermekeknek. Ma már évente mintegy 6-8 millió csomagot osztanak szét a világ több mint 100 országában. Hazánkba egy évtizede vált honossá, akkor még Nyugat-Európából érkezett csomagokat kaptak karácsonyra – a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével – az arra rászoruló gyerekek. 2004-ben pedig a szeretetszolgálat elindította hazánk első önálló akcióját. A 13 éve hagyományos kampányunkban pedig, ebben az évben először a katonacsaládokra is gondoltunk. A szeretetszolgálat egyfajta híd szerepet szeretne betölteni a katonák és a civil társadalom között. E híd továbbítaná a katonák felé a társadalmi tiszteletét és megbecsülését. Ahogy ez történt például december első hetében, akkor négyszáz darab mikuláscsomagot adtunk át elismerésünk jeléül a határon szolgálatot teljesítő katonák számára.

1596024962

Honnan érkeztek a csomagok és mennyi idő alatt gyűltek össze?

Az akció országos volt, azonban ezt az ezer dobozt, a budapesti gyűjtőpontokról gyűjtöttük össze. A dobozok útja a „Cipősdoboz Várból" indult, a következő állomás az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ volt, ahol az állomány segített a szétosztásban. Az ezer dobozt szinte rekord idő, mindössze 17 nap alatt sikerült megtölteni. Talán ez annak is köszönhető, hogy karácsony, a szeretet ünnepe közeledtével az emberekben megnő az ajándékozási vágy.

Mennyi szeretet fér bele egy cipősdobozba?

A gyermekek számára megannyi csodás apróság, mint például meleg kesztyű és sapka, plüss játék, színező, zsírkréta, vízfesték, mesekönyv, édesség, de sok doboz rejt kézzel írt karácsonyi jókívánságot és varázslatos üzenetet is.

1596024962

Fotó: a szerző felvételei