Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ciprusra készülnek

Szöveg: Bába Melinda |  2015. július 8. 20:05

Harmadik hetéhez érkezett az MH Béketámogató Kiképző Központban június 22-én kezdődött ENSZ ciprusi Békefenntartó Misszió (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus − UNFICYP) Magyar Kontingens 38. váltásának felkészítése.

1595997055

A magyar felkészülőkhöz hat fővel csatlakozott a kontingens részét képező szerb váltóállomány. A szerb katonák az elméleti felkészítés egy hete alatt átfogó képet kapnak az ENSZ békeműveleti tevékenységéről, a ciprusi konfliktus történelmi és politikai hátteréről, a misszió mandátumáról, felépítéséről, valamint a 4. szektor feladatrendszeréről. A programban szerepel még a rádió hírváltás, tárgyalástechnikai és médiatréning is, természetesen mindez angol nyelven.

Az elmúlt felkészítésekhez hasonlóan a Kiképző Központ munkáját segítette a Cipruson szolgálatot ellátó Katonai Rendőr Egységtől (Force Military Police Unit, FMPU) érkező Robert Morris őrmester. Segítségével a felkészülő állomány a legfrissebb információkhoz juthat hozzá, ami jelentősen megkönnyítheti a felkészülőknek a későbbi beilleszkedést, a feladatok átvételének gördülékenyebbé tételét.

1595997056

Az UNFICYP 38. váltására felkészülő állományát július 7-én meglátogatta Kristin Lund vezérőrnagy, a ciprusi katonai erők parancsnoka (UNFICYP Force Commander), aki 2014 augusztusától látja el a parancsnoki teendőket Cipruson. A látogatáson a vezérőrnagy asszony átfogó képet kapott a Kiképző Központ tevékenységéről, a nemzeti és nemzetközi felkészítési feladatairól. Megtekintette a külszolgálatra felkészülő állományt, amint begyakorolták a műveleti területen történő feladat végrehajtásához szükséges eljárásokat (tömegellenőrzés, járőrtevékenység, megfigyelői feladatok). A törzstiszti állomány felkészítésének keretén belül megtekintette a tárgyalástechnikai tréninget is, és kérdéseket tett fel a szerb állomány, a katonai rendőr beosztásba készülők és a felkészítők részére egyaránt a kiképzéssel és korábbi missziós tapasztalataikkal kapcsolatban.

Az UNFICYP 38. váltás zárógyakorlatára július 13-16. között kerül sor az MH BHK táborfalvi gyakorlóterén. A zárógyakorlat célja, hogy a felkészülő állomány felmérésre kerüljön, illetve számot adjon tudásáról, felkészültségéről az elmúlt 3 hét során elsajátított elméleti tananyagból és gyakorlati fogásokból.

1595997056
CímkékUNFICYP