Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Heves tűzpárbajok Kelet-Ukrajnában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. július 8. 18:43

Két órán át tartó heves tűzpárbaj alakult ki az ukrán fegyveres erők és a kelet-ukrajnai szakadárok között hétfő este Luhanszk megyében, amiben két katona sebesült meg – közölte kedden a megye kormányzójának sajtószolgálata.

Andrij Liszenko, a kijevi elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy összesen három katona sérült meg az elmúlt egy nap alatt a harcok övezetében, haláleset nem történt. Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó közleménye szerint a heves tűzpárbaj a megyeszékhelytől északnyugatra lévő frontvonalnál, Krimszke településnél tört ki hétfő este, a szemben álló felek nemcsak kézi lőfegyvereket, de akna- és gránátvetőket is bevetettek. A szakadárok a frontvonal általuk ellenőrzött oldalán lévő Szokilniki településről lőtték Krimszkét, ahol a tüzérségi lövedékek egy része lakóövezetbe csapódott. Az ott lakók kénytelenek voltak a városon kívüli óvóhelyekre menekülni – írta a kormányzó, hozzátéve, hogy a civilek közül senki sem sérült meg.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében kedden azt írta, hogy az elmúlt éjjel összesen 26-szor lőtték a szakadárok a katonai állásokat, négy alkalommal vetettek be a minszki egyezményben tiltott, 120 milliméter kaliberű aknavetőket.

A támadások többsége Donyeck környékét érte, de tüzet nyitottak a Luhanszktól északra fekvő Scsasztyánál, valamint délen, Mariupol térségében is katonai állásokra.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség kedden azt jelentette, hogy két civil meghalt, egy 14 éves kislány pedig megsebesült az ukrán fegyveres erők tüzérségi támadása következtében Mariupoltól északkeletre, Telmanove térségében.

Dmitro Huculjak, a hadműveleti parancsnokság egyik katonai szóvivője közben kijevi sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a szakadár csoportok egyre gyakrabban lövik egymás állásait. „Ezzel az a céljuk, hogy lejárassák, és a minszki megállapodások megsértésével vádolják meg az ukrán fegyveres erőket" – jelentette ki.