Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civilek is emlékeznek a katonahősökre

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. május 26. 17:38

Minden katona számára nagy megtiszteltetés, hogy a Hősök Napján nem csak a katonák, hanem a civil társadalom tagjai is emlékeznek önfeláldozó elődeinkre – hangsúlyozta Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, légierő haderőnem főnöke, május 26-án, Balatonfűzfőn.

A Hősök Napja alkalmából, a balatonfűzfői Jézus Szíve Plébániatemplomban tartott megemlékezésen Sáfár Albert dandártábornok elmondta: május utolsó vasárnapja egyik legszentebb ünnepnapjává vált a gyermekeiket elvesztő anyáknak, a férjeiket sirató feleségeiknek, apjuk emlékét felidéző árváknak és bajtársaikra emlékezőknek.

1595954763

„A magyar hősök napja, szüleink és nagyszüleink küzdelmei, fáradozásai előtt való tisztelgés, aminek az ad értelmet, ha lesznek olyan nemzedékek, amelyek békés körülmények között folytatják és teljesítik majd az elődök örökségét" – fogalmazott a dandártábornok.

Szedlák Attila, a Kelet-Balatoni Térség Önkormányzati Társulása elnöke köszöntőjében kiemelte: a mai napon azokra emlékezünk, akik életüket áldozták a hazáért.

A plébániatemplom falán elhelyezett emléktáblánál koszorút helyezett el többek között Sáfár Albert dandártábornok, Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, Vörös Zoltán okleveles mérnök alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred megbízott parancsnoka, valamint Soós Gyula őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó- és Érdekvédelmi Központ parancsnoka.

1595954763

Az ünnepség előtt Szécsi Ferenc plébános, katolikus kisegítő tábori lelkész celebrált szentmisét. A rendezvényen közreműködött az MH Légierő Zenekar Veszprém.

A magyar hősök emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy elesett hőseinek méltó emléket állítson. Május utolsó vasárnapját a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló, 2001. évi törvény nyilvánította ismét a magyar hősök emlékünnepévé.

1595954763

A szerző felvételei