Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai antropológia a Szimbiózis kulturális antropológiai fesztiválon

Szöveg: K. S. |  2013. május 26. 17:11

A Szimbiózis Napok elnevezésű kulturális antropológiai fesztivált idén immár nyolcadik alkalommal rendezték meg Budapesten, a Fogasházban. Az érdeklődők változatos programokon keresztül ismerkedhettek meg távoli népek és közelünkben élő közösségek tárgyi és szellemi kultúrájával: életmódjával, tudáskincsével, művészetével, meséivel, játékaival.

Sokféle előadás, kerekasztal-beszélgetés, alkotóműhely, fotókiállítás, film, zene és tánc várta az érdeklődőket. A fesztivál az ismeretterjesztés és a sajátélményű programokon túl célul tűzte ki, hogy a jelenkori társadalmi, kulturális környezet jelenségeire és eseményeire reflektáljon, azokról értelmező módon beszéljen. Különös figyelemmel fordult a változások, az új jelenségek felfedezése, értelmezése felé.

1595954762

Idei témáik között szerepelt Indonézia világa, az Afrikáért Alapítvány interaktív workshopja, digitális identitásunk kommunikációja, a bűn és bűnhődés témája, a társadalom és a kultúra képi reprezentációja, kerekasztal-beszélgetés a nemzetközi fejlesztéssel foglalkozó civil szervezetek munkatársai helyi tapasztalatairól, a menekültek és a bevándorlók problémái, a roma kultúra kutatás új eredményei. Foglalkoztak még az egészség és kultúra kapcsolatával, ember- és betegségképekkel, orvosi antropológiával, illetve gasztronómiával, táplálkozás-antropológiával.

Idén első alkalommal mutatkozott be a Magyar Honvédség egy születőben lévő új képessége, a katonai antropológia. A Magyar Hadtudományi Társaság (MHTT) Civil-katonai kapcsolatok szakosztályának tagjai tartottak a népes közönségnek érdekes előadásokat. Kolossa Sándor nyugállományú alezredes,  a szekció levezetője a katonai antropológia kialakulásáról, lényegéről, az új képesség fontosságáról beszélt a XXI. század új típusú katonai műveletei sikeres végrehajtása érdekében.

1595954762

Varga Csilla, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem végzős PhD hallgatója előadásában a civil-katonai együttműködés, azaz a CIMIC lényegét, jellemzőit és az EU katonai műveletei CIMIC tevékenységeit ismertette.

Mayer Péter önkéntes műveleti tartalékos alezredes Almásy László Afrika-kutató életéről szóló előadásában bemutatta azt is, hogy a híres kutató földrajzi és kulturális, helyi ismeretei támogatták az Afrika-Corps katonai műveleteit, de ez a „kulturális antropológiai" támogatás később nem minősült háborús bűncselekménynek.

1595954762

Fotó: illusztráció