Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csak akkor van lőtérzár, ha muszáj

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. február 21. 9:41

Az idei évben összesen több mint százharminc napon lesznek hadgyakorlatok és kiképzések a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) használatában lévő, kistérségi lő- és gyakorlótereken. Az érintett települések polgármesterei, valamint a harckiképző központtal együttműködő szervezetek, vadásztársaságok képviselői részére február 20-án tartott tájékoztatón a honvedelem.hu is jelen volt.

„Tudnia kell mindenkinek, hogy a lőtér és a gyakorlótér nem egy állandóan lezárt terület. Számtalan turistaút vezet rajtuk keresztül, de gyakorlatok, kiképzések idején a vonatkozó szabályokat mindenkinek be kell tartania" – hangsúlyozta Fürst Tamás ezredes, a várpalotai alakulat parancsnoka.

Az ezredes elmondta: azért is szervezik meg minden évben ezt a tájékoztatót, hogy az MH BHK éves tervét megismerve, az önkormányzatok és a különböző szervezetek a haderővel együttműködve sikeresen tudják végrehajtani saját feladataikat is.

1595949636

A parancsnok kiemelte: a tavalyi évben nagy hangsúlyt helyeztek a lőterek és gyakorlóterek állagának megóvására és őrzés-védelmére. Hallhattuk azt is, hogy sajnos a lakosság egy része nem mindig tartja tiszteletben a honvédségi területet – különböző okok (például illegális szemétlerakás, fakitermelés) miatt 2012-ben tizenkilenc esetben kellett feljelentést tenni. A bűncselekmények következtében keletkezett anyagi kár pedig több millió forintra rúg.

„A haderő nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre. Természetvédelmi hatóságokkal egyeztetve idén változni fog bizonyos területek környezetvédelmi besorolása. Hangsúlyozni szeretném, hogy a tavalyi évben honvédségi területen egyetlen technikai versenyt sem engedélyeztünk, viszont a természetjárást, a kerékpározást a lehetőségeinkhez képest minden esetben támogatjuk" – közölte Fürst Tamás ezredes.

1595949637

Megtudtuk azt is, hogy 2013-ban négy nagyobb gyakorlat zajlik majd a térségben. Ezek közé tartozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tüzérhallgatóinak lövészete, a Magyar Honvédség kijelölt alegységeinek NATO-szintű felkészítése, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj kiképzési foglalkozása, valamint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség gyakorlata is.

Az év tervezett feladatairól − hónapra, időpontra lebontva − Kanyó Krisztián őrnagy, az MH BHK Szimulációs és Gyakorló Kiképző Központ alosztályvezetője tájékoztatta a találkozó résztvevőit, külön felhíva a figyelmet a magas zajhatásokkal, illetve a csapatmozgásokkal járó gyakorlatokra.

1595949637

Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere hozzászólásában kiemelte többek között: a városban a Magyar Honvédség az egyik legnagyobb munkaadó. Hozzátette, hogy az önkormányzat régóta jó kapcsolatot ápol a harckiképző központtal.

Fotó: a szerző felvételei