Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csendes gyilkosok – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. március 12. 10:04

Ma már szinte meg sem lepődünk, ha a hírekben arról hallunk, hogy valahol, a világ számos „forró pontjának” egyikén felfegyverzett, távolról irányított repülőgépekkel hajtanak végre támadást.

Napjainkban teljesen általánosnak nevezhető a pilóta nélküli légi járművek (Unmanned Aerial Vehicle – UAV) hadszíntéri alkalmazása. A kisebb-nagyobb méretű repülőeszközökkel legtöbbször csak megfigyelési, felderítési feladatokat végeznek, de egyre gyakrabban vetnek be irányított rakétákkal vagy bombákkal felszerelt merev vagy forgószárnyas UAV-ket csapásmérésre is.

Az egyiknek sikerül…

A közelmúlt egyik ilyen, nagy visszhangot kiváltott akciója zajlott le 2020. január 3-án éjjel Irak fővárosában. A bagdadi nemzetközi repülőtér csendes mellékútján két páncélozott gépjármű haladt: az elsőben Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, az Irán-barát iraki síita Kata’ib Hezbollah vezetője ült, míg a másodikban a testőreik foglaltak helyet. Az éjszaka csendjét hamarosan hatalmas robbanások verték fel; Szulejmáni járművét két, a testőrökét pedig egy rakétatalálat érte. A lángoló roncsok mutatták: az amerikai akció teljes sikert aratott. Ehhez a pontos felderítési adatok mellett szükség volt egy MQ–9 Reaper típusú drónra, melynek szárnyai alól elindultak a halált hozó AGM–114 Hellfire II rakéták. A művelet végrehajtása közben arra is ügyeltek, hogy olyan helyen csapjanak le Szulejmánira és al-Muhandiszra, ahol nem lesz járulékos veszteség, a szétrepülő roncsdarabok és repeszek nem veszélyeztetnek civileket.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 13-án megjelenő számában!