Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőtték Kabulban egy afganisztáni tartományi tanács egyik tagját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. március 12. 8:03

Megölték Kabulban március 8-án a közép-afganisztáni Logar tartomány tanácsának egyik tagját, valamint két testőrét – közölték afgán rendőrségi források.

Az Ariana News nevű afgán hírportál szerint a lövöldözésnek egy sebesültje is van. A kabuli rendőrség szóvivője, Firdausz Faramarz újságíróknak azt mondta, a támadás oka ismeretlen.
Egyelőre egy csoport sem vállalta a felelősséget a lövöldözésért.

Noha február 29-én a tálib lázadók és az Egyesült Államok történelmi jelentőségű békemegállapodást írtak alá, amely remények szerint lehetőséget teremt az afgán kormány és a tálibok későbbi békeegyezményének aláírására, Kabul és a lázadók közt továbbra is feszült a viszony.

A tálibok az afgánközi béketárgyalások feltételévé tették, hogy Kabul engedjen szabadon ötezer tálib foglyot, ezt azonban az afgán kormány mindmáig elutasította. Hétfőn a tálibok bejelentették: felújítják a kormányerők elleni offenzívájukat.

„Az (amerikai-tálib) megállapodás értelmében modzsahedjeink nem fogják támadni a külföldi erőket, de folytatják műveleteket a kabuli kormány erői ellen" – mondta ekkor Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok egyik szóvivője.

×