Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csoda, négy év alatt

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. március 8. 15:03

Ötödik évadát kezdi idén a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP). Valóban kisebbfajta csoda ez, főként, ha visszaemlékszünk arra az időre, amikor még az 1848−49-es szabadságharc magányos emlékművének elkerülhetetlen felújításáról szóltak a különféle híradások. És hol volt még akkor például a „Hazafiság Iskolája”, a békefenntartók emlékműve vagy éppen az ‘56-os emlékhely…?

Noha az emlékpark ötödik évadának nyitóünnepségét épp március 8-án, azaz a nemzetközi nőnap napján rendezték, ez egyáltalán nem tekinthető sem szándékolt egybeesésnek, sem szimbolikusnak. Igaz ugyan, hogy az egri nők annak idején emlékezetes helytállást tanúsítottak, s ma már a gyengébbik nem képviselői is jelentős számmal szolgálnak a Magyar Honvédségben, a katonai emlékpark az elmúlt években mégis elsősorban a férfias helytállás és a hazafiság nemzeti emlékhelyévé nőtte ki magát.

1595968238
Egy évben több tízezren – főleg fiatalok – látogatnak el az emlékparkba

Csodát tettetek – idézett fel egy sokatmondóan tömör véleményt köszöntőjében dr. Görög István nyugállományú ezredes, az emlékpark igazgatója, aki szerint ez a csoda nem mágia, hanem komoly összefogás eredménye. Visszapillantva röviden az elmúlt évekre, az emlékparkba látogatók tapasztalhatták, hogy ennek az összefogásnak az eredményeként miként bővül újabb és újabb emlékhelyekkel, emlékpontokkal és különféle programokkal a park kínálata.

A kézzelfogható újdonságok mellett folyamatosan épült egyfajta képzeletbeli híd is, amelyen keresztül a pákozdi csatától eljuthatunk mondjuk az MH Tartományi Újjáépítési Csoportig. Időként szó szerint megelevenedik itt a hadtörténelem – legyen szó akár a 1848−49-ben történtekről, vagy éppen a két világháború valamelyikéről. Ráadásul a fejlődés nem áll meg, mert − mint ahogyan az ünnepségen elhangzott – 2014 januárjától Székesfehérvár és Pákozd önkormányzatai mellett immár a magyar állam és a Honvédelmi Minisztérium is tulajdonosi részt vásárolt az emlékparkot működtető nonprofit kft.-ben, ami a nyugodt és fenntartható mindennapi működés záloga.

1595968239
L. Simon László: a katonai emlékpark megtelt élettel

Ahhoz képest, hogy – mint azt L. Simon László kormánybiztos mondta – öt évvel ezelőtt még mindenki joggal aggódott az emlékpark jövőjéért, mindez igen jelentős előrelépés. A kormánybiztos szerint az élettel megtöltött emlékhely kiveszi a részét az ifjúság hazafias neveléséből, és olyan példát tud mutatni az idelátogatóknak, amely bizonyítja: a hazaszeretet nem üres szólam. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a nemzeti emlékhely nem pusztán cím, mert komoly felelősséget ró a KEMPP-et működtetőkre.

Újdonságokban persze idén sem lesz hiány a korábbi évek visszatérő programjai mellett: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum első filiáléjaként március 18-án 17 órakor nyitja meg a Pákozd-Sukorói Csata Emlékkiállítást, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

1595968239
A magyar békefenntartók emlékműve

A megnyitóünnepségen plakettet vehettek át azok, akik a korábban említett közös összefogás tevékeny részesei voltak. Ilyen elismerést vehetett át Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is, aki kérdésünkre válaszolva elmondta: az emlékpark kiváló helyszín sok-sok olyan katonai rendezvény megtartására (például lövészek napja, missziós visszafogadó ünnepségek), amelyek nagyon fontosak a parancsnokságnak, illetve alárendelt alakulatainak.

Azt ugyan senki sem tudja pontosan, hogy mit hoz a következő öt esztendő az emlékpark életében, de a létesítmény irányítóit ismerve közös összefogásban, új ötletekben biztosan nem lesz hiány.

Fotó: a szerző felvételei

Címkékünnepség