Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Csodálatos Caporetto”

Szöveg: Révész Béla |  2017. május 3. 6:53

A caporettói áttörés 100. évfordulója alkalmából rendeznek emlékkonferenciát a Debreceni Egyetemen május 4-én, csütörtökön. A konferencián dr. Benkő Tibor, Honvéd Vezérkar főnök is előadást tart.

A Debreceni Egyetem, a Magyar Hadtudományi Társaság, Debrecen városa és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár közös szervezésében tartják azt az szimpóziumot, amelyre május 4-én várják az érdeklődőket a cívisváros egyetemén, a főépület aulájában.

A „Csodálatos Caporetto" című konferencia a 100 évvel ezelőtt lezajlott 12. isonzói csatát, más néven caporettói áttörést vizsgálja a legkülönfélébb nézőpontokból. Az angol és magyar nyelvű előadások többek között a korszak politikai viszonyait, az egykori hadászati környezetet, a hadműveleti helyzetet olasz szemszögből, a caporettói áttörés terveit és logisztikai biztosítását, a magashegyi viszonyok között folytatott harcot, a magyar alakulatok részvételét, valamint a háborús táj néprajzát vizsgálják.

Az előadók között ott lesz dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, továbbá Tömböl László nyugállományú mérnök vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke is. 

1596031281
A téma kapcsán katonák, történészek és egyetemi tanárok is felszólalnak: a caporettói áttörés egy-egy sajátos szegmenséről többek között dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, dr. Barta Róbert egyetemi docens, Marco Mantini történész, dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, dr. Kaló József, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar adjunktusa, Zeljko Cimpric a Kobaridi Múzeum igazgatóhelyettese, dr. Négyesi Lajos önkéntes művelet tartalékos alezredes, a Honvédelmi Minisztérium kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztosának belföldi referense, dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese, dr. Keményfi Róbert egyetemi tanár, valamint Kiss Róbert zászlós, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóalj vezénylőzászlósa tart előadást. 

Részletek a csatolmányban olvashatók.