Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dalok az első világháborúból a Vígszínházban

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 28. 17:11

Első világháborús dalokból összeállított zenés estet tűzött műsorára a budapesti Vígszínház. Az előadást októberben és novemberben egyszer-egyszer, decemberben pedig kétszer láthatják az érdeklődők

A Ha majd egyszer mindenki visszajön… című zenés est az első világháborús fronton harcoló szerelmes bakákról, bátor hadapródokról, lógós kadétokról, szigorú őrvezetőkről és álmodozó hadnagyokról szól, meg természetesen az itthon maradt hűséges cselédlányokról, a sóhajtozó szépkisasszonyokról és a hűtlen nagyságos asszonyokról is. A helyszín pedig a Monarchia egész területe: kávéháztól a lövészárokig, kaszárnyától a bordélyházig, Budapesttől Isonzóig. Az 1914-ben kitört első világháborúban számtalan gyönyörű népdal, fülbemászó kuplé, sanzon és máig népszerű dal, sőt korszakalkotó zenemű született, amelyek meghatározták az elmúlt száz év zenei és színházi életét.

1595981440

Az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia tanára, Bartók Béla félreteszi a Fából faragott királyfi kottáit, és a honvédelmi miniszter rendeletének engedelmeskedve katonadalok gyűjtésére indul kollégájával, Kodály Zoltánnal. Egykori csoporttársuk, Kálmán Imre pedig egy eldugott ausztriai villában operettet komponál egy pesti orfeuménekesnőről és a távoli gránátropogás közepette leírja azt a sort, hogy Túl az Óperencián boldogok leszünk…

A darabot Eszenyi Enikő rendezte, koreográfusa Juronics Tamás, bemutatója az idei Magyar Dal Napjának egyik kiemelt eseménye volt. Közreműködik benne kórus, zenekar, a szereplők:Bata Éva, Járó Zsuzsa, Kopek Janka, Réti Adrienn, Tornyi Ildikó, Csőre Gábor, Géczi Zoltán, Harkányi Endre, Józan László, Lajos András, Mészáros Máté, Tahi Tóth László, Telekes Péter, Sarádi Zsolt,Gonda Kata, Csapó Attila, Fábián Szabolcs, Kovács Tamás.

1595981440

Az előadások időpontja: október 29. (szerda), 19 óra; november 12. (szerda), 19 óra; december 12 (péntek), 19 óra; december 20 (szombat) 19 óra.

További részletek a színház honlapján!


Fotó: vigszinhaz.hu