Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Depeche Mode-számmal búcsúztak a parancsnoktól

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző |  2020. június 12. 18:04

A fekete barett nem változott, a parancsnok személye viszont igen: Benda László ezredes helyett július elsejétől Vokla János ezredes vezeti az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezredet.

1596080562

Benda László ezredes 2014 óta töltötte be a székesfehérvári alakulat ezredparancsnoki beosztását, júliustól pedig, négy éven át a németországi Oberammergauban, a NATO iskola osztályvezetői beosztásában szolgál majd tovább. Utódja, Vokla János ezredes eddig az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoki beosztását látta el.

A június 12-ei rendhagyó átadás-átvételi ünnepségen Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka elismerést adott át az elköszönő parancsnoknak, és beszédében úgy fogalmazott: Benda László ezredes személyében felkészült katonai vezető távozik az alakulat éléről. Az ezredes eddigi pályafutása során több alkalommal tanult Svájcban, Ausztriában és Németországban, békefenntartóként kulcsbeosztásokban szolgált Afganisztánban, itthon részt vett az árvízi védekezésekben, és a vörösiszap-katasztrófa okozta környezeti károk elhárításában. „Benda László ezredes határozott vezetőként felkészültségével és rátermettségével bizonyította, hogy a határvédelemben való aktív szerepvállalás terhei mellett is számos gyakorlatot, kiképzési eseményt és missziókra való felkészítést is gördülékenyen le lehet vezényelni" – hangsúlyozta a Magyar Honvédség parancsnoka.

1596080563

A 43-as ezred átvevő parancsnoka 2005 óta szolgált az MH Bakony Harckiképző Központnál parancsnokhelyettesként, majd 2014-től parancsnokként. Korom Ferenc vezérezredes úgy fogalmazott: céltudatosan, megalkuvást nem ismerő hozzáállással, nagy munkabírással vezette a központot. Hozzátette: parancsnoki munkáját számos elismerés kísérte. „Vokla János ezredes feladatorientált vezetési stílusának hatékonyságát erősíti az a klasszikus elöljárói gondoskodás, amivel az alárendeltségébe tartozó katonáit, honvédelmi alkalmazottjait vezeti: parancsnokként igyekszik mindenkire figyelmet fordítani, legfontosabb értéknek a csapatban rejlő erőt tekinti. Benda László ezredeshez hasonlóan az új parancsnok nem csupán fekete barettes, de ’feketeövesnek’ is számít a Magyar Honvédség déli határnál végrehajtott feladatok tekintetében is, hiszen húsz alkalommal látta el a parancsnoki feladatokat" – mondta a vezérezredes.

Benda László ezredes búcsúbeszédében kiemelte: ez az ezred nem az, aminek kívülről elsőre látszik, és látszott egykor számára is. „Azok a kamazos srácok a piros szőnyeggel, gondoltam először. Pedig a Magyar Honvédségnek talán nincs is még egy olyan alakulata, amelynek ilyen összetett a feladatrendszere. Hiába képezi a híradó-informatika az alapokat, emellett számos más tevékenységet is végzünk. Nem túlzás azt állítani, hogy nélkülünk nincsenek például gyakorlatok. Ez egy jól működő, jól összekovácsolt, büszke ezred. Hat esztendővel ezelőtt jól képzett, motivált állományt kaptam, akikkel együtt értünk el sikereket. Köszönöm mindenkinek!" – mondta az átadó parancsnok.  

1596080563

Vokla János ezredes szerint minden katonának megtiszteltetés, és nagy felelősség Székesfehérváron szolgálni, ő maga pedig szerencsés, hogy parancsnokként térhet ide vissza. „Komoly szakmai múlttal rendelkező ezredet veszek át, amelyik mindig kiemelkedően magas szinten teljesítette feladatait. A parancsnokváltás mindig mérföldkő a személyi állomány életében. Egy kiválóan működő alakulatot fogok vezetni. Szeretném megőrizni a csapat eddigi értékeit, ugyanakkor megvalósítani saját elképzeléseimet. Számomra a szilárd fegyelem, a magas szintű kiképzettség és az alakiság igen fontos eleme a katonai létnek" – közölte az ezredes.

Az ünnepség végén a katonai protokolltól merőben eltérően az ezred alárendeltségében működő MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar elköszönésként rázendített arra a Depeche Mode-feldolgozásra, amit annak idején Benda László ezredes ötlete alapján valósítottak meg. „Az, hogy a zenekar eljátszotta ezt a számot, számomra azt jelzi, hogy az elmúlt időben, együtt valami jót sikerült megvalósítani" – nyilatkozta meghatottan az elköszönő parancsnok.

GALÉRIA