Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Diákok a NATO-ról

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. február 17. 17:11

Középiskolás, főiskolás és egyetemi hallgatók mérhetik össze a NATO-val kapcsolatos tudásukat Magyarország csatlakozásának tizenötödik évfordulója alkalmából.

Február 24-én, egységes online fordulóval kezdődik az a nagyszabású verseny, amelyet a Magyar Atlanti Tanács, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, az Antall József Tudásközpont és a Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata szervez Magyarország NATO-tagságának tizenötödik évfordulójának alkalmából.

A vetélkedőn középiskolások, valamint főiskolai és egyetemi tanulmányokat végző hallgatók versenyezhetnek, természetesen korcsoportonként más-más feladatok teljesítésével. A legjobb hat középiskolás csapat március 12-én, Magyarország NATO-csatlakozásának 15. évfordulóján mérheti össze tudását és kreativitását a Pákozdi Katonai Emlékparkban megrendezendő ünnepi program keretében.

A főiskolások és egyetemisták köréből első hat helyen végző csapat április 4-én, a Washingtoni Szerződés aláírásának 65. évfordulóján találkozik a Budapesti Corvinus Egyetemen, hogy biztonságpolitikai szakértők előtt bizonyítsák és bővítsék a NATO-val kapcsolatos ismereteiket. A középiskolás csapatok a témával kapcsolatos tesztkérdésekre, mini esszék megírására számíthatnak, emellett lesznek kreatív feladatok, játékos tesztkérdések és az ismereteiket is próbára tevő feladványok. A legjobb főiskolai, egyetemi csapatoknak pedig a nemzeti és nemzetközi biztonság mélyebb összefüggéseire is kitérő kreatív és szakmai feladatokkal kell majd szembenézniük.

1595967090

A verseny első három helyezést elérő középiskolai, valamint főiskolai és egyetemi csapatának tagjai exkluzív látogatást nyernek a Magyar Honvédség egyik elit alakulatához. A szóbeli forduló minden csapata értékes könyvjutalmat vihet haza.

A verseny fővédnökei Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és prof. dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Atlanti Tanács elnöke lesz.

Az online forduló adott időkeretben zajlik, egy csapatnak egyszer lesz lehetősége végigcsinálni a feladatokat – ezek sikeres megoldásához bőséges információt kapnak majd a versenyzők.

A feladatok értékelését biztonságpolitikai szakértők végzik, az első forduló eredményéről a csapatok hivatalos értesítést kapnak március 2-ig.