Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Diákvetélkedő a Stefánián

Szöveg: Antal Ferenc |  2018. március 26. 13:45

Több mint négyszáz diák mérte össze tudását a március 24-én megrendezett országos középiskolai tanulmányi vetélkedőn, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

1599183969
A Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület által szervezett, évtizedek óta töretlen sikerű megmérettetést hosszú évek óta a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége is támogatja. A versenyen belül több önálló vetélkedő is próbára tette a diákok tudását, amelyek között műveltségi és országismereti, történelmi és kulturális témájúak is akadtak.

1599183969
Dr. Kisné Németh Éva, a Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület elnökségi tagja elmondta: a versenyen háromfős iskolai csapatok indultak, maga a vetélkedő pedig több kategóriában – gimnáziumi, szakgimnáziumi és szakközépiskolás – zajlott. „A gyerekek nagyon szeretnek versenyezni, megmérettetni magukat, a mi célunk pedig az, hogy ezáltal elsajátítsák azokat az ismereteket, gyakorolják azokat az egyéni és közösségi tevékenységeket, amelyek megalapozzák az otthon, a lakóhely, a szülőföld, a honvédelem, a haza és népei megismerését, megbecsülését, valamint megismerjék a világ történelmét, sokszínű kultúráját."

1599183970
„Támaszkodnunk kell azokra a civil szervezetekre, amelyek a honvédelmi nevelés, a magyar történelem és a haza fontosságát hangsúlyozzák, különösen a fiatalok körében" – mondta Szabó Zoltán alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály Honvédelmi Nevelési és Ifjúságstratégiai osztályának osztályvezetője, hozzátéve: a fiatalság honvédelem ügyéhez történő pozitív viszonyulásának kialakítása és folyamatos fejlesztése nem lehet sikeres hazafias nevelés nélkül.

1599183970
Szelekovszky Ernő, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének elnöke kérdésünkre úgy fogalmazott: az 1994-ben létrejött szervezet tevékenysége kiterjed az egész történelmi Magyarország területére, az egyik fő célkitűzésük pedig az, hogy közreműködjenek az iskoláskorú gyermekek, a fiatalok és a felnőttkorú lakosság körében ismeretterjesztő, felvilágosító, oktatótevékenységben, részükre sport-, művészeti és kulturális versenyek, programok, valamint táborok szervezésében, lebonyolításában. „A visszajelzések rendkívül kedvezőek, annál is inkább, mert a fiatalok körében erősen dominál a versenyszellem, és az is motiválja őket, hogy szinte valamennyi résztvevőt valamilyen módon elismerésben részesítünk" – tette hozzá az elnök.

1599183970
A vetélkedő ünnepélyes zárásakor a versenyzők ajándékcsomagokat vehettek át, amelyekben kiemelt helyet foglaltak el a Zrínyi Kiadó könyvritkaságai is.

Fotó: Tischler Zoltán