Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták az új honvédségi szolgálati gépjárműveket a fővárosban

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. március 26. 14:41

Folytatódik a Magyar Honvédség fejlesztése: összesen 250 új Suzuki Vitara gépjárművet adtak át március 26-án, hétfőn a fővárosban, az MH Anyagellátó Raktárbázison.

1599183975
Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter az átadáson elmondta: még tavaly döntöttek arról, hogy a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program segítségével új, felfelé ívelő pályára helyezik a honvédséget. „A Magyar Honvédség olyan testület, amely Magyarország biztonságát garantálja, védi a déli határainkat, nemzetközi missziókban szolgálja a béke nemes ügyét, és folyamatosan arra készül, hogy elhárítsa az országra veszélyt jelentő kihívásokat" – mondta a miniszter. Ha a hadsereg nem rendelkezik a megfelelő tudással, a szükséges képességekkel és eszközparkkal, akkor az állam is gyengül, s kiszolgáltatottá válhat – hangsúlyozta. A tárca egyik első lépése az volt, hogy megemelte a katonák illetményét, de megbecsülésük erősítése is tovább folytatódik például a felszerelésük fejlesztésével.

A most átadott Suzuki Vitarák hivatottak felváltani a korábbi szolgálati gépjárműveket. A miniszter ezt komoly áttörésnek nevezve kijelentette: a munka nem áll meg, még további háromszáz járművet adnak majd át, így az új autók száma eléri az ötszázötvenet. A beszerzésnél szempont volt az is, hogy hazai gyártású járműveket vásároljanak, ugyanakkor nagyon kedvező áron jutottak hozzá a Vitarákhoz, amelyek a különböző alakulatokhoz kerülnek. A 120 lóerős, 1600 köbcentiméteres benzinmotoros, EURO-6 környezetvédelmi besorolású autók beszerzésével a honvédelmi tárca a lehető legjobb minőségű és felszereltségű járműveket vásárolta meg. „Ez egy új időszak a Magyar Honvédség életében, ezt a munkát kell folytatni; megérdemlik a katonáink, és fontos, hogy a biztonságot továbbra is garantálják, és a hadsereg fejlesztése során arra fogunk törekedni, hogy a jövő kihívásaira is megtaláljuk a válaszokat a magyar emberek biztonságának megőrzése érdekében" – zárta szavait a miniszter.

1599183976
Elhangzott az is: a jelenleg hadrendben álló személygépkocsik zöme majdnem húsz évvel ezelőtt került a honvédséghez. Így a Suzuki Vitarák az 1990-es évek végén hadrendbe állított, gyakran már félmillió kilométert futott Opel, Volkswagen és Skoda típusú járműveket váltják fel. A Suzuki gyár 1991 óta Esztergomban üzemel, s hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményéhez. Az új autók mindennel rendelkeznek, ami a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen: egyebek mellett van bennük ABS blokkológátló, ESP elektronikus menetstabilizátor, valamint tempomat is.

Fotó: Dévényi Veronika és honvedelem.hu