Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dobogóra ugrottak – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. szeptember 11. 13:50

Bronzérmet szerzett a Magyar Honvédség válogatottja a szolnoki katonai ejtőernyős világbajnokságon. Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós egyéniben a negyedik, a csapat legfiatalabb tagja, Horváth Ferenc őrvezető pedig az ifjúságiak mezőnyében a 13. helyen végzett.

1599192821
Remekelt a Magyar Honvédség válogatottja a 42. katonai ejtőernyős világbajnokságon. A Bánszki Tamás százados, Varga Tamás, Hirschler Gábor zászlósok, Gál Szabolcs törzsőrmester és Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós alkotta csapat – a 16 hibaponttal vb-címet nyert szlovén és a 19 hibapontot gyűjtött kínai gárda mögött – célba ugrás versenyszámban 21 hibaponttal a harmadik helyen végzett. A szolnoki verseny színvonalát legjobban talán az szemlélteti, hogy nemzeti válogatottunknak két évvel ezelőtt Oroszországban, a magyar katonai ejtőernyőzés történetének első világbajnoki győzelméhez a mostaninál gyengébb eredmény, 26 hibapont is elegendő volt.

Az augusztusi megmérettetésen részt vett harminchét ország háromszázhetvenkét sportolója több mint egy hétig küzdött célba ugrás, formaugrás és stílusugrás versenyszámokban a helyezésekért. A csapatok és az egyéni indulók teljesítményének rangsora mintegy ötezer ugrás után véglegesült. A verseny szervezésébe, az előkészületi munkákba és a bajnokság lebonyolításába – szakterületeiknek megfelelően – a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szinte valamennyi szervezete, alakulata bekapcsolódott. Nemzeti válogatottunk edzője Lázár Tibor őrnagy, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis ejtőernyős főtisztje volt, a csapat felkészítését a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sportegyesület is jelentős mértékben támogatta. A sportág történetében ilyen nagyszabású, rangos katonai bajnokságot hazánk korábban még sosem rendezett. A viadal szervezőbizottságának elnöke az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság megbízott parancsnokhelyettese, Szabó László dandártábornok volt, elnökhelyettesként a helyszínen dr. Bali Tamás ezredes, a szolnoki helikopterbázis parancsnokhelyettese koordinálta a munkát, a versenyigazgatói feladatokat pedig Balla Tibor alezredes, a bázis felderítőfőnöke látta el.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 14-én megjelenő számában!