Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dobogós helyezések a szakácsolimpián

Szöveg: Mudra József ezredes | Fotó: Magyar Honvédség katonaszakács válogatott |  2020. február 24. 11:06

Ezüst- és bronzéremmel tértek haza a Magyar Honvédség katonaszakács válogatottjának tagjai a németországi Stuttgartban február 14-19. között megrendezett 25. Szakácsolimpiáról.

1596076375

A rangos eseményre 800 egyéni kiállító, 31 nemzeti válogatott, 24 junior nemzeti válogatott, 28 közétkeztetési csapat, 85 gyümölcs- és zöldségszobrász érkezett a világ minden tájáról. A gasztronómiai megmérettetés a nagysikerű IKA vendéglátóipari szakkiállítás része volt.

A Magyar Gasztronómiai Szövetség nemzeti, katonai, közétkeztetési, regionális csapatokkal és egyéni versenyzőkkel nevezett a nagyszabású eseményre. A Magyar Honvédség katonaszakács csapata idén két kategóriában indult, szakmai felkészítésüket Balázs Gergő, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Regiment éttermének konyhafőnöke végezte. A csapat 1993 óta vesz részt nemzetközi versenyeken, ahonnan minden alkalommal éremmel vagy érmekkel térnek haza.

1596076375

Az olimpia első napján a csapat a közétkeztetési kategóriában kezdte a megmérettetést. A szigorú szakmai és egészségügyi előírások betartásával, a zsüri folyamatos felügyelete mellett 120 személy részére készítette el és tálalta a vendégeket csalogató ínyencségeket, amelyet bronzéremmel díjaztak.

Egynapos pihenő után következett a hidegkonyhai bemutató, amely nagy szakértelmet, komoly erőfeszítést és odafigyelést kívánt a csapat tagjaitól. A kiemelkedő szakmai munkának meg lett az eredménye az esti díjátadó ünnepségen a zsűri ezüstéremmel díjazta a csapat fogásait.

A versenyen a csapat több éves, folyamatosan fejlődő szakmai munkáját ismerték el a bírák, amely hatalmas megtiszteltetésnek számít.  Hazatérve kiértékelik a szerzett tapasztalatokat, valamint a zsűri tanácsait, márciustól pedig folytatják a munkájukat. Jövőbeni terveik között szerepel, hogy 2022-ben a szakácsvilágbajnokságon is dobogós helyezést érjenek el.

1596076376

A 25. Szakácsolimpián a magyar csapat tagja volt: Sümegi Zoltán százados, csapatvezető; Balázs Gergő csapatkapitány; Kontra József szakaszvezető; Gulyás Károly főtanácsos; Domonkos Marcell; Rózsa Mária; Lukács Péter; Horváth Tibor; Juhász László és Lehóczki Róbert.

1596076376