Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drogprobléma: a katonák is segíthetnek

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. szeptember 18. 15:47

Kábítószer használatának megelőzésében vagy a tiltott szerek okozta tünetek felismerésében akár katonák is segíthetnek közvetlen vagy tágabb környezetüknek – derült ki a veszprémi radarezred által szervezett drogprevenciós napon.

Az MH 54. Veszprém Radarezred évente egyszer drogprevenciós napot rendez, amelyen tájékoztatósátrakkal és játékos sportversenyekkel igyekeznek felhívni a figyelmet az egészséges életmód fontosságára és a kábítószer-használat veszélyeire.

1595941600

Az idei, szeptember 18-án megtartott rendezvényen Hubainé Lipp Katalin, a Veszprémi Drogambulancia terápiás munkatársa elmondta: a városban az országos átlaghoz képest kevésbé veszélyeztetettek a fiatalok, bár sok nyári fesztivál ebből a szempontból fokozott veszélyforrást jelent.

„A prevenció a legfontosabb: szeretettel, őszinteséggel és elfogadással kell gyermekeink felé fordulnunk. Sajnos az úgynevezett dizájner-drogok itt Veszprémben és környékén is elterjedtek, erre szeretnénk felhívni a figyelmet" – nyilatkozta a terapeuta.

1595941601

A drogprevenciós napra kitelepült az MH Honvédkórház Egészségfejlesztési Intézete is: a sátraknál különféle témakörökben – például alkoholfogyasztás, dohányzás, egészséges táplálkozás – tölthettek ki ismeretfelmérő totót a katonák. Emellett megmérhették testzsír-százalékukat, vércukorszintjüket vagy éppen vérnyomásukat is.

„Kirívó esetnek számít, ha egy katona tiltott szerhez nyúl. A haderő 1995 óta működő egészségmegőrző programja kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre és a tájékoztatásra, a szűrőrendszer pedig nagyon hatékony" – hangsúlyozta Tápai Balázs százados, az intézet egészségügyi tisztje.

„Az ezrednél eddig egyetlen egy esetben sem találkoztunk olyan katonával, aki tiltott szerrel élt volna, jól működik a szűrőrendszer. Ezen a drogprevenciós napon az állomány megtudhatja többek között, hogy miként lehet megelőzni a kábítószer-használatot, vagy éppen felismerni annak tüneteit. Ezekkel az ismeretekkel segíthetünk a civil társadalomnak" – vélekedett Vörös Zoltán, okleveles mérnök alezredes, az ezred parancsnok-helyettese.

1595941601

Fotó: A szerző felvételei