Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ébren kell tartani a múlt emlékezetét

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. április 23. 13:11

A SZORAKÉSZ vállalása nemcsak tiszteletet érdemlő, hanem még több segítséget, támogatást kell kapnia a szervezetnek a magyar társadalom, különösen a fiatal nemzedék ráébresztésében a szocializmus évtizedeinek hazugságvilágára, az emberiesség és a magyarság ellen elkövetett valós történelmi bűnökre – hangsúlyozta Vargha Tamás Siófokon, április 23-án.

1596012353

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Szovjetunióban volt politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének 26. országos találkozóján vett részt a siófoki Erzsébet Szállodában.

A SZORAKÉSZ tagjai – túlélők, özvegyek, gyermekek, unokák – minden év tavaszán országos találkozót szerveznek a Balatonnál. Ekkor beszélik meg közös dolgaikat, tartják éves közgyűlésüket, tervezik meg éves programjaikat, emlékeznek szeretteikről és tartják ébren a múlt emlékezetét. Minden évben olyan jeles politikusokat és közéleti személyiségeket látnak vendégül, akik tevékenyen segítették a szervezet munkáját. Köszönetet mondhattak már többek között Orbán Viktornak, Lázár Jánosnak, L.Simon Lászlónak, Boross Péternek, Varga Mihálynak, Sára Sándornak, Kósa Ferencnek, Ágh Péternek, Máthé Áronnak, Bank Barbarának, M.Kiss Sándornak és Gruber Attilának.

1596012353

Ebben az évben az államtitkár mellett meghívást kapott prof. dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója, a GULAG Emlékbizottság tagja, történész, egyetemi tanár, Matkovitsné Kretz Eleonóra, a Pécs-Baranya megyei Németek Nemzetiségi Körének elnöke, GULAG emlékbizottsági tag, Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese, Bene Dániel, EMET főigazgató, dr. Németh Kitti, EMET főigazgató-helyettes, dr. Bognár Zalán történész, egyetemi tanár, a GULAG Emlékbizottság tagja, dr. Kovács Emőke történész, a GULAG emlékév szakmai vezetője, Stark Tamás történész, a GULAG Emlékbizottság tagja és Hamvas Péter, Siófok város alpolgármestere.

1596012354

Az emlékülés kezdetén Menczer Erzsébet, a szervezet elnöke köszöntőbeszédében kiemelte a közös emlékezés és a megemlékezés fontosságát, hiszen a több évtizedes kényszerhallgatás miatt még ma sem kap elég hangot és figyelmet a kényszermunkatáborokba hurcolt emberek sorsa és tragédiája.

Prof. dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója ünnepi beszédében így fogalmazott: „A második világháború után különvált a megélt és a megírt történelem. Most eljött az idő, amikor már meg lehet és meg is kell írni a megélt történelmünket. Ez a ma történészeinek az egyik legfontosabb feladata!"

1596012354

Fotó: a szerző felvételei