Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Együtt képesek vagyunk változásokat elérni”

Szöveg: Takács Vivien |  2016. április 23. 12:24

Hatodik alkalommal rendezték meg a Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll versenyt Budapesten, a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban április 23-án, szombaton. Az esemény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.

1596012351

A honvédelmi miniszter köszöntőlevelét a Budapesti Metropolitan Egyetem egyik hallgatója olvasta fel. „Úgy vélem, az egymás közti érintkezés és kapcsolat során is igaz, hogy a szabályok amennyire korlátoznak, legalább annyira segítenek. Eligazítanak a hivatalos, a közéleti és a diplomáciai rendezvényeken. A szertartásokon általuk a konszenzussal létrejött keretek között lehetünk magabiztosak megannyi társaságban" – tolmácsolta dr. Simicskó István gondolatait.

1596012352

„Önök egy rendkívül nehéz, de rendkívül szép hivatást választanak maguknak, ha elindulnak ezen az úton" – köszöntötte a részt vevő diákokat dr. Benkő Tibor vezérezredes. A Honvéd Vezérkar főnök rámutatott, miért is nehéz ez a hivatás: „Negyvenegy éve vagyok katona, huszonhárom éve pedig különböző katonai szervezetek élén voltam parancsnok. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy egy-egy rendezvény megszervezése, lebonyolítása mikor, milyen formában lehet sikeres." A vezérezredes beszédében elmondta, hogy az egyenruhát a különböző ékítmények teszik színesebbé, látványosabbá, egy protokollrendezvény ékítménye pedig maga a rendezvényszervezés, a viselkedéskultúra és a kommunikáció.

„A protokoll egy fontos kommunikációs eszköz az államok és az emberek közti kapcsolatban, valamint az üzleti világban is" – hangsúlyozta dr. Vass László, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora, a rendezvény egyik házigazdája.

1596012352

Dehelánné Dörömbözi Teréz excellenciás asszony, a zsűri elnöke elmondta, hogy a protokoll szerepét nem lehet alábecsülni. „A protokoll egy olyan eszköz, amelyet az élet minden területén hasznosítani tudunk: családi körben, munkahelyen, baráti kapcsolatokban és nemzetközi kapcsolatokban is egyaránt" – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium Protokoll Főosztály Külügyi Protokoll Osztály vezetője.

1596012352

Az „Együtt képesek vagyunk változásokat elérni" mottójú versenyen tíz csapat mérte össze tudását. A rendezvényen hazánk valamennyi felsőoktatási intézménye, a határon túli magyar felsőoktatási intézmények, valamint Európa felsőoktatási intézményei, a főiskolák és egyetemek képviselői vettek részt. A hagyományokhoz híven, a versenyt a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Magyar Protokollosok Országos Egyesülete közösen szervezte.

1596012352

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária