Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kihelyezett gyakorlati foglalkozás

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. április 23. 12:07

Kihelyezett gyakorlati foglalkozáson vettek részt a katonai alapismeretek tantárgy keretében április 18-án a kecskeméti Gáspár András szakközépiskola rendészeti osztályainak tizedikes tanulói az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

1596012350

A kecskeméti repülőbázis négy évvel ezelőtt kapcsolódott be a helyi Gáspár András szakközépiskolában folyó KatonaSuli-programba. Az együttműködés keretében a katonák rendszeresen részt vesznek az iskola rendezvényein, segítik a honvédelmi napok előkészítését és lebonyolítását, a katonai alapismeretek tantárgy keretében pedig élménybeszámolókkal színesített rendhagyó órákat tartanak. A diákok pedig évente legalább egy alkalommal ellátogathatnak a bázisra. A 10/C és 10/D rendészeti osztályok tanulói most Lassú Gábor, Nagy József és Kovács Gergő tanárok vezetésével vettek részt egy kihelyezett gyakorlati napon.

A diákokat és kísérőiket Minkó Ottó alezredes, a repülőbázis kiképzési főnöke köszöntötte, majd rögtön meg is kezdődött a közös munka: csoportokra bontva, a NATO által használt UTM (Universal Transverse Mercator) és MGRS (Military Grid Reference System) vetületi rendszerek alkalmazását gyakorolták. A kétórás térképészeti foglalkozást Gróf Péter zászlós tartotta.

1596012350

Ezt követően két helyszínen, forgószínpad szerűen zajlottak az események. Míg az egyik csoport tagjai Földi Bálint főhadnagy, repülőmérnök vezetésével a repülőműszakiak munkájával és a negyedik generációs Gripen vadászgépekkel ismerkedtek, addig a többiek Horváth Máté főtörzsőrmester és segítői irányításával a terepen gyakorolták a tantermi térképészeti foglakozáson tanultakat. Katonai tájoló, műholdas- és egy 1:25000 méretarányú katonai térkép segítségével azimut menet hajtottak végre, miközben meg kellett találniuk az útvonalon elrejtett egy-egy 150 mm-es aknavetőgránátot, T-55-ös harckocsi lövedéket és F-1-es gyakorló kézigránátot.

1596012351

Lassú Gábor tanár elmondta: az iskolában jelenleg négy évfolyamon, nyolc osztályban tanítják választható érettségi tárgyként a katonai alapismeretek tantárgyakat. A végzős diákok között minden évben vannak olyanok, akik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre vagy az MH Altiszti Akadémiára szeretnének jelentkezni, volt tanulóik közül pedig sokan már szerződéses katonaként szolgálnak, vagy önkéntes műveleti tartalékosként kötődnek a Magyar Honvédséghez.

1596012351


Fotó: a szerző felvételei