Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ecsettel a békéért

Szöveg: Jakubek Tiborné |  2018. június 27. 19:38

Gyóni Géza katonaköltő születésének 134. és halálának 101. évfordulójára emlékeztek június 25-én, hétfőn a Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, a Szent Korona Galériájában. Ezzel egy időben kiállítás is nyílt a főleg hadisírgondozással és ehhez kötődő kulturális tevékenységekkel foglalkozó Krajczáros Alapítvány szervezésében.

A művek háborús életképeket, katonaportrékat, katonai temetőket ábrázolnak. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Németh István a megnyitón elmondta: 2014 óta több mint 40 helyszínen mutatták be az anyagot, amely hatvannál több művész, kétszáznál több alkotását tartalmazza. Ennek egy része látható Székesfehérváron, egyéb tárgyi emlékekkel kiegészítve.

Spányi Antal megyéspüspök köszöntőjében a béke törékenységére, megtartásának fontosságára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy utóbbihoz az ilyen kiállítások és megemlékezések is hozzájárulnak.

1599189725

Gyóni Géza életét, munkásságának jelentőségét dr. Murinkó Attila ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki irodavezetője méltatta. Elmondta: a kezdetben a háború költőjeként aposztrofált Gyóni Géza élete végére eljutott annak teljes tagadásáig, s a béke katonája lett. A bajtársiasság, barátság mindvégig jól érezhető költészetében. A szarajevói merényletet követően 1914-ben azonnal behívták katonának. 1915-ben Lengyelországban, Przemyslnél orosz hadifogságba esett s társaival együtt gyalogmenetben tette meg az utat a szibériai Krasznojarszkba, és ott is halt meg 1917. június 25-én.

„Tízezres tömeg kísérte utolsó útján; ezúttal a tábor őrei is fegyver nélkül vonultak ki. A sokféle nemzetségből jött népek végtisztelete pedig jelképpé nőtt: a hányatott költősors jóvátételéül is" – mondta az ezredes.

A koszorúzást megelőzően a Csak egy éjszakára című versét Érckövi Dóra, az I. István szakgimnázium tanulója mondta el.

Fotó: Molnár Viktória