Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Osztrák hadgyakorlat kezdődött a szlovén határ közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. június 27. 20:52

A hadgyakorlattal azt akarják egyértelműen jelezni, hogy még egyszer nem fog előfordulni olyan helyzet, mint 2015-ben, a menekültválság csúcspontján, amikor emberek ellenőrzés nélkül haladhattak át a határokon – nyilatkozta Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár a Bild című újságnak.

Herbert Kickl belügyminiszter pedig arról beszélt a spielfeldi hadgyakorlat kezdetére összegyűlt újságíróknak, hogy az az ország, amely nem képes a határait megvédeni, elveszti a hitelességét.

Az osztrák hatóságok korábbi tájékoztatása szerint az 500 rendőr és 200 katona részvételével tartandó hadgyakorlaton azt fogják gyakorolni, hogyan lehet megállítani egy nagy csoport illegális bevándorlót. A gyakorlaton első ízben vetik be a Puma elnevezésű, új osztrák határvédő alakulatot.

Szlovénia jelezte: nem értenek egyet az osztrák hadgyakorlat üzenetével. Miro Cerar ügyvivő szlovén miniszterelnök Ljubljanában nyilatkozva „meglehetősen provokatívnak" értékelte a manővert, tekintettel arra, hogy az EU- és NATO-tagsággal rendelkező országa szerinte kielégítő mértékben védelmezi a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet határait. Szlovénia déli szomszédja Horvátország, amely bár uniós tagállam, nem tagja a schengeni övezetnek.

Július 1-jén hat hónapra Ausztria veszi át az Európai Unió soros elnökségét, amelynek egyik központi kérdéseként fogják kezelni az illegális bevándorlást. Az osztrák kormány mielőbb változást szeretne előidézni az európai migrációs és bevándorláspolitikában. Felvetette például, hogy a balkáni államokban hozzanak létre olyan központokat, amelyek az unióban elutasított, de származási országaik által vissza nem fogadott menedékkérőket fogadnák be.