Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eddig csak személyautót vezettek…

Szöveg: Petrovics Renáta |  2014. augusztus 24. 7:17

Harckocsik morajlásától volt hangos egy héten át az MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi gyakorlótere. Ezúttal osztályba soroló vizsgájukra készültek a 11. Harckocsizászlóaljnál újoncként szolgáló, harckocsi-vezetői beosztásra szánt katonák.

Az összességében többhetes kiképzés első felében – a tantermekben és a telephelyen – a harckocsik technikai jellemzőivel, felépítésével és vezetési sajátosságaival ismerkedtek meg a katonák, maga a vezetés természetesen csak ezek után kezdődhetett meg. Az előírt nappali és éjszakai vezetési gyakorlat végrehajtását követően pedig jön az osztályba soroló vizsga, vagyis a 6-os számú vezetési gyakorlat.

1595977531

„Azért szeretnék harckocsivezető lenni, mert kezdetben, kívülről nézve izgalmas dolognak tűnt. Bevallom, belülről is az – nagyon tetszik az egész! Nem minden ember vezethet negyvenegy tonnás harckocsit… Elsőre jóval nehezebbnek tűnt vezetni, mint egy személygépkocsit, de ha az ember már átáll a kormánykerékről a botkormányra, onnantól már könnyebb, meg lehet szokni" – mondta Végh Gergő közkatona, leendő harckocsivezető.

1595977532

Az osztályos fokozat megszerzéséhez átvitt értelemben is hosszú és fáradságos út vezet. A vizsgán egy több mint három kilométer hosszú, előre kijelölt pályán legalább 18 kilométer/órás sebességgel kell végigmenniük a harckocsikkal a katonáknak. Közben pedig szlalom, tüzelőállásba beállás, harckocsiárok és kiemelt nyompálya is szerepel a teljesítendő feladatok között.

 Fotók: a szerző felvételei