Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egerben voltak kollégisták

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 19. 9:10

Huszonöt éves érettségi találkozót szerveznek április 19-én, szombaton az egykori 1. számú Lenkey János Honvéd Kollégium 1985/89-es évfolyamának növendékei – közösen a Bornemissza Gergely Gép- és Műszeripari Szakközépiskola velük egy időben végzett diákjaival.

Negyedszázad után ismét találkoznak az egri katonai kollégium 1989-ben végzett növendékei. A rendhagyó osztályfőnöki óra szervezéséért felelős osztálytárs a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: abban az évben huszonkilencen érettségiztek, de egy társuk a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolába járt.

Az előzetes egyeztetés szerint a volt tanáraik és diáktársaik közül huszonnégyen tudnak részt venni a szombati találkozón. Először megtekintik majd az egykori katonai kollégium területén jelenleg működő egri Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskolát, majd az elmúlt huszonöt év történéseit egy rendhagyó osztályfőnöki óra keretében mesélik el egymásnak.

Az egykori növendéktársak közt vannak aktív katonák, szolgálati járadékban részesülő tartalékosok, üzletemberek, cégvezetők és az élet egyéb területén dolgozó sikeres emberek. Egyben azonban közösek: 14 évesen valamennyien úgy gondolták, hogy a katonai pályát választják élethivatásukként. Ezt az álmot sokunknak sikerült megvalósítaniuk, néhányuknak viszont új álmokat kellett keresniük. A növendékéveikre, tanáraikra, a katonai kollégiumra, iskolájukra és Egerre azonban mindannyian örömmel emlékeznek vissza.

Az osztályfőnöki óra után pedig ismét „megtartják" az érettségi bankettet. Természetesen az eredeti helyszínen, a Szépasszony-völgyben, az egyik csárdában. Itt valószínűleg negyedszázados titkokra is fény derül majd: a növendékévek emlékezetes csínytevéseire, gyermeki „gonoszságok" okaira.

Aztán az éjszakát is nosztalgiázással tölthetik majd az egykori növendékek, a volt katonai kollégiumuk helyén, az iskola jelenleg is kollégiumként működő szárnyában.