Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egész napos seregszemle Veszprémben

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2017. május 23. 20:22

Május 20-án, szombaton reggel 9 órától egész napos honvédelmi napot szervezett a Laczkó Dezső Múzeum Veszprémben. A seregszemlén természetesen részt vettek az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság veszprémi katonái is.

1596032736

A második alkalommal megszervezett honvédelmi nap Brányi Mária, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármesterének ünnepi beszédével kezdődött, majd dr. Perémi Ágota múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket. Ezután Gulyás Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese emlékeztette a megjelenteket a 168 esztendővel ezelőtti ostrom eseményeire, Buda várának diadalmas visszafoglalására.

1596032736

„A szabadság ára: a hősök vére, amelyért hálával tartozunk. A magyar honvédek hűséges helytállása ma is elismerésre méltó, hiszen nehéz körülmények között, életveszélyben is bizonyítanak akár több ezer kilométerre szeretteiktől, és nap mint nap helytállnak itthon. A hazánkat szolgálják, ott vannak mindenhol, ahol óvni, védeni, segíteni kell" – mondta a dandártábornok.

1596032736

Veterán járművek felvonulása volt az első mozzanata annak a színes programnak, amelyre nem csupán a Magyar Honvédség katonai szervezetei, hanem számos civil hagyományőrző csoport és magángyűjtő is érkezett. A látogatók megismerkedhettek a múlt- és jelenbeli katonaélet eszköztárával, érdekes relikviákat nézhettek meg, a kiállított modern katonai haditechnikai eszközöket, használati tárgyakat pedig ki is próbálhatták.

1596032737

Élmény és látnivaló akadt bőven: a mélységi felderítő hagyományőrzők közelharc-bemutatóval és cserép-, tégla-, valamint égő gerendatöréssel okoztak izgalmas perceket a nézőknek, a gyerekek pedig egy percre sem hagyták magányosan a BTR harckocsit vagy a MISTRAL légvédelmi rakéta indítóülését. Soós Gyula őrnagy, a veszprémi központ parancsnoka a fák alatt felállított, hűvös sátorban tartott előadást az önkéntes tartalékos és szerződéses szolgálatvállalás feltételeiről, a bemeneti követelményekről és juttatásokról. A toborzósátorban elhelyezett asztalnál seregnyi fiatal töltötte ki szorgosan a honvédelmi totót, folyamatos volt a sorban állás a lézerpuska-lövészetnél is.

A királynék városa méltán lehet büszke polgáraira, hiszen katonák, rendőrök, hagyományőrző civilek összefogásának köszönhetően több száz érdeklődő − ifjak és idősek egyaránt – látogatott el a rendezvényre és élvezte a programkavalkádot.

1596032737

Fotó: a szerző felvételei