Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségügyi gyakorlat a tűzszerészeknél

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy | Fotó: Besenyei István százados |  2020. április 16. 8:49

Különleges felkészítést tartott Besenyei István százados, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred mentőtisztje a tűzszerész katonák számára különböző harctéri helyzetek szimulálásával.

1596078162

Milyen jellegű felkészítést kapott a résztvevő állomány?

Olyan helyzeteket szimuláltunk, amelyek különböző konfliktus-zónákban – például külszolgálati körülmények között – adódhatnak. Valós eszközökkel gyakoroltuk, hogyan kell ellátni a sérülteket, ha például katonai konvojt ér robbantásos támadás.

Hogy történik ilyen esetben az életmentés?

Az egészségügyi katonák szükségeszközökkel biztosítanak helyszíni ellátást. A cél a legkritikusabb sérülések kezelése és a sebesültek minél gyorsabb elszállítása az elsődleges egészségügyi ellátópontig, ahol biztonságos körülmények között folytatódhat ellátásuk.

1596078162

Pontosan mit gyakorolt a résztvevő állomány?

Kimondottan a robbanásból eredő sérülések kezelését. Repeszek- és légnyomás által okozott sebesüléseket kellett ellátni, a lábaktól egészen a mellkasig terjedő testfelületen. Gyakorolták az érszorító használatát, különböző kötések felhelyezését és speciális (ki)emelési technikákat, valamint a sérültek gépjárművekre helyezését. Ezen kívül fontos volt a megfelelő biztosítás végrehajtása is, hiszen ilyenkor sajnos számolni kell egy másodlagos robbantás lehetőségével is, amely az életmentésen dolgozó egészségügyi erőket érheti.

1596078163

Milyen további nehezítő tényezőkkel kellett megbirkózniuk a katonáknak?

A gyakorlat során teljes felszerelésben, sisakkal, fegyverzettel, akár tűzszerész eszközökkel felszerelve kellett biztosítani a szükséges ellátást. Az egészségügyi katonának vakon is tudnia kell, hogy miképpen talál meg felszerelésében olyan eszközöket, amelyek szükségesek az életmentéshez. Az a célunk, hogy éles szituációban minél több életet tudjunk megmenteni, ehhez azonban az eljárások pontos ismeretére és a lehető leggyorsabb végrehajtásra kell törekedni.

Mennyire volt motivált a résztvevő állomány?

Érezték a gyakorlat súlyát és ennek megfelelően mindenki a lehető legjobb teljesítményt nyújtotta. A hosszabb ideje szolgáló, missziós tapasztalattal is rendelkező katonák sokat segítettek az újaknak. Összességében nézve elégedett vagyok a katonák hozzáállásával és a feladatvégrehajtás minőségével is.

1596078163