Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségügyi szakfelkészítést tartottak

Szöveg: Kovács Tamás őrnagy és Matuszka József főtörzsőrmester |  2017. május 8. 9:16

Szakirányú felkészítéseken vettek részt a napokban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Egészségügyi Központjának katonái. A már rendszeresnek számító, egyhetes szakharcászati foglalkozás során a debreceni egészségügyi katonák tábori, valósághű körülmények között, statiszták bevonásával gyakorolták a tömeges sérültellátást.

1596031560

A foglalkozás célja az volt, hogy a katonák képesek legyenek normaidőre telepíteni az úgynevezett ROLE-I egészségügyi ellátó komplexumot a kiszolgáló egységeivel együtt.  A másik fontos célkitűzés pedig az egészségügyi szakállomány felkészítése volt egy tömeges sérültellátási helyzet kezelésére.

A tábori ellátó helyet kevesebb mint egy óra alatt sikerült telepíteni és sérültek ellátására alkalmassá tenni. Mindehhez nagyban hozzájárultak az alegység logisztikai szakemberei, akik a komplexum teljes körű biztosításáért felelnek.

1596031560

A „sérült" katonákat a zászlóaljak biztosították. Közreműködésükkel az Egészségügyi Központ szakállománya gyakorolhatta a sérültek súlyosság szerinti osztályozását és a szakszerű ellátását.
A hódmezővásárhelyi egészségügyi katonák a szakfelkészítés során átismételték a belgyógyászati, súlyos sérült vizsgálati és ellátási protokollokat, a rendszeresített szakfelszerelés használatát.

1596031561

Az egészségügyi szakállomány számos szituációs feladatban gyakorolta a valós feladatellátás során előforduló sérült- és betegvizsgálatot, az esetleges állapotromlásra való reagálást, a beavatkozási lehetőségeket, és a kritikus állapotú betegek stabilizálását. A felkészítés instruktorai civil egészségügyi intézetben, illetve az Országos Mentőszolgálatnál dolgozó szakemberek voltak, akik nagymértékben hozzájárultak a felkészítés sikerességéhez.

1596031561

Fotó: Dósa Eszter őrmester, Szalka Miklós őrvezető