Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Égi szemek – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. március 14. 18:11

A Magyar Honvédségnél egyedül a debreceni MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred rendelkezik századszintű UAV-képességgel. Az alegység tagjai Skylark (Pacsirta) típusú drónokat alkalmaznak.

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred Pilóta Nélküli Felderítő Repülő Századát Ozsváth Sándor százados irányítja. A mérnök végzettségű tiszt – aki 29 esztendeje aktív pilóta, szabadidejében sportrepülőgépekkel emelkedik a levegőbe – egyik fontos feladata a jövő „drónpilótáinak" kiképzése. Ehhez számos helyről kap segítséget, például a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanári karától, melynek egy ideig ő is tagja volt. Ott számos egykori felderítő dolgozik, akik éppen az osztályokból igyekeznek a legmegfelelőbb jelölteket felkutatni Ozsváth százados csapata számára.

– Az alegység felállításánál komoly oktató-nevelő munkát is kellett végezni, amihez jól jön a felsőoktatási intézmények katedráján eltöltött idő, az ott szerzett tapasztalatok – hangsúlyozza a százados.

Előtérben az oktatómunka

A távolról irányított taktikai felderítőgépek világát érdemes kettéválasztani. A forgószárnyas eszközök jellemzően kompakt, könnyen kezelhető, „felhasználóbarát" gépek. A merev szárnyúak viszont – egyebek mellett a jellegzetességükből adódóan – komolyabb szintű felkészülést igényelnek, hatékony és biztonságos üzemeltetésük megfelelő aerodinamikai és meteorológiai ismereteket követel meg. Mindez természetesen megállja a helyét a debreceni felderítők által használt Skylark I–LE típussal kapcsolatban is.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 13-án megjelent számában!