Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy álom vált valóra

Szöveg: Kocsis Balázs százados | Fotó: a szerző |  2019. december 19. 11:53

Egy gyermek álmát váltották valóra december 18-án, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj székesfehérvári laktanyában.

1596073937

Az alakulatnál dolgozó Nagy Mónika tizedes hívta fel a zászlóalj vezetésének figyelmét: egy beteg fiú legnagyobb álma, hogy láthasson belülről egy laktanyát, beülhessen egy különleges katonai járműbe és kipróbálhasson néhány eszközt.

Az édesanyjával és nagypapájával együtt érkező Balázst a laktanya kapujában várták a vegyivédelmisek. A súlyos – Magyarországon egyedülálló és egyelőre gyógyíthatatlan – PNH betegségben szenvedő fiú arcáról már ekkor boldogság sugárzott. A Sárbogárdon élő Balázs egy olyan ritka genetikai betegségben szenved, amelyben a csontvelő nem termel elég őssejtet, ezért a vörösvértestek maguktól elpusztulnak, és a legrosszabb esetben sajnos bármikor végleg elalhat. A szülők hétköznapjai azzal telnek, hogy folyamatosan kezelésre hordják Balázst, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy gyermekük boldog legyen. „Hiszünk abban, hogy az emberek alapvetően jók, hajlandóak megmozdulni egy család, egy gyermek megsegítéséért. A közelmúltban láttunk hasonló példákat Magyarországon. A jó emberek összetartó, erős közösségeként – ahogyan mi katonák is – képesek megvalósítani ilyen kéréseket" – emelte ki Nagy Mónika tizedes.

1596073938

Az ABV (Atom-, Biológiai-, Vegyi) Támogató Század váltotta valóra Bazsi álmát, hiszen beülhetett egy katonai technikai eszközbe. Nem is akármilyenbe: egy páncélozott BTR-80 típusú különleges, ABV felderítő harcjárműbe. Balázst kimondottan érdekelte, hogy milyen eszközök vannak a jármű oldalán és belül, hogyan működnek. Sokat kérdezgette a katonákat a munkájukról is. A bemutató részként két katona fogadta a látogatókat, különböző vegyivédelmi védőruhába beöltözve. A decemberi szikrázó napsütésben nagyon élvezte Balázs a demonstrációt, amelynek részeként egy, a becenevével ellátott gázálarcot is felpróbálhatott.

A látogatók számára nagy meglepetést szereztek a katonák, amikor a zászlóalj tagjai a századszintet is megmutatták és búcsúzóul egy ajándékcsomaggal köszöntek el. Mivel a 17 éves fiatal Real Madrid-rajongó és nagy horgász, így egy Real Madridos pólót, 3D lámpát, törülközőt, valamint az alakulat logójával ellátott ezüst emlékérmét és egy horgászmagazint kapott. Mielőbbi gyógyulást kívánunk!

1596073938