Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy égi lovag emlékére

Szöveg: Magó Károly zászlós |  2014. június 10. 17:56

A címben szereplő felirat a magyar mellett még három nyelven olvasható ittebei Kiss József emlékművén Olaszországban. Törött, stilizált légcsavar jelzi a Monte Coppolo hegycsúcs közelében minden arra járó túrázónak, hogy a közelben halt hősi halált az első világháború leglovagiasabb pilótája.

Az emlékmű avatásán, valamint a magyar pilóta és az első világháborúban elesett katonák emlékére szervezett rendezvénysorozaton négyfős magyar küldöttség vett részt Pintér Lajos, az MH Egészségügyi Központ miniszteri megbízottja, veronai tiszteletbeli főkonzul, illetve Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka vezetésével május 30. és június 1. között.

Lamonban Vania Malacarne, a város polgármestere fogadta a magyar delegációt. Hamar kiderült, hogy az előző évben tett ígéreteket maradéktalanul beváltották az olasz kisváros vezetői: a kutatás után, a tavaly felállított, ideiglenesen elhelyezett kereszt helyén egy látványos és megindító állandó emlékhelyet alakítottak ki. A turistaútvonal mentén tíz táblát helyeztek el, melyekre különböző idézeteket véstek a háborúval kapcsolatban. Az emlékmű helyszínének bemutatására új turistatérképek készültek, melyeken a Monte Coppolo turistaútvonalait tüntették fel. A turisták számára történelmi tájékoztatót állítottak össze a térkép hátulján. Rövid, lényegre törő fejezetek foglalkoznak az első világháború legfontosabb eseményeivel, Lamon háborús szerepvállalásával és Kiss József katonai pályafutásával.

1595973611

A magyar küldöttség tagjai másnap ellátogattak az egykori perginei repülőtér helyszínére. Az utazás során végigkövették Kiss József utolsó bevetésének útvonalát (Pergine−Caldonazzo-tó–Levico-tó–Borgo–Val Sugana–Lamon), majd a régi fényképeket összevetve a jelenlegi helyszínnel, megnézték a híres osztrák−magyar repülőtér és a körülötte elterülő hegyek jellegzetes pontjait. A repülőszázadok hangárjainak helyén parkoló és épületek vannak, így ma már nyoma sincs az egykori repülőtér sík területének. A kifutópálya helyén országút vezet, de a repülőtér egyik épülete még ma is funkcionál, egy étterem üzemel benne.

A program Borgo Valsuganában, a Nagy Háború Múzeumban folytatódott. Itt megnézték a Kiss József emléksarkot, ahol fényképekkel illusztrálva mutatják be a legeredményesebb magyar pilóta katonai pályáját. Tavaly még raktárban volt, de jelenleg az állandó kiállítás része az a két repülőgép-alkatrész, melyeket Jovanni Daruna lamoni lakos őrzött meg minden valószínűség szerint Kiss József gépéből.

Az este kezdődött ünnepségsorozat első eseménye a Lamon-Pergine és Valbrenta égi lovagjai 1915−1918 című történelmi-kulturális program volt. Az olasz és magyar köszöntőbeszédekben mindenki hangsúlyozta a közös munka fontosságát, majd Pintér Lajos tiszteletbeli konzul és Lamos Imre dandártábornok megköszönte a város vezetése, valamint Marcello Giacomin és Carlo Ferrai segítségét a tavalyi kutatásban és az emlékmű elkészítésében.

Másnap reggel szentmisét tartottak a háborúban elesettek emlékére, majd a magyar delegáció tagjai a város főterén megkoszorúzták a hősi halált halt katonák emlékművét.

Az emlékművet az 1700 méter magasan fekvő tisztáson avatták fel. Pintér Lajos tiszteletbeli konzul egy meglepetéssel készült az olasz vendéglátók számára: felhívta régi sportrepülő pilóta barátját, az Olaszországban élő Gombos Csabát és megkérte, hogy az ünnepség ideje alatt repüljön át az emlékmű felett.

Az emlékművet Lamos Imre dandártábornok leplezte le.

1595973611