Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy elfeledett epizód a magyar történelemből

Szöveg: Révész Béla |  2016. október 27. 14:45

Különleges könyvbemutatónak adott otthont a Honvédelmi Minisztérium október 26-án, szerdán. Dr. Szabó Pál „1440 – Nándorfehérvár első oszmán-török ostroma és előzményei” című kötete nem csak tematikájából, de hiánypótló jellegéből adódóan is nagy siker a történelemkedvelők körében.

1596022231

A szerző (aki jogász, tanár, történész és középkorkutató) eredetileg summa cum laude minősítést kapott doktori értekezésként írta meg tudományos igényű munkáját. Szabó Pál Nándorfehérvár első, 1440-es szultáni ostromát és annak körülményeit mutatja be részletesen – és helyezi el a vár 1456-os oszmán-török ostromát megelőző időszakának történetébe. Tanulmányához a korabeli forrásokon alapuló kutatásai alapján a természettudományok, a középkorkutatás, a hadtörténet, a fegyvertörténet, a bizantinológia, az oszmanisztika és a jogtörténet módszereit hívta segítségül.
A kötet 2015-ben látott napvilágot.

A mostani bemutatón, amelyet a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) Tudományos Szakkönyvtára közösen szervezett, Szabóné Szabó Andrea alezredes mutatta be a szerzőt az érdeklődőknek. Az MH HFKP Tudományszervező Osztályának osztályvezető-helyettese kiemelte: Szabó Pál munkájának sikerét éppen a sokszínűségnek köszönheti. A multidiszciplináris megközelítés még érdekfeszítőbbé teszi a történelem egy olyan epizódját, amelyet eddig a magyar és a nemzetközi középkorkutatás is széljegyzetként kezelt.

1596022232

A szerző a bemutatón szintén a szerteágazó tudományos megközelítést hangsúlyozta. „A kíváncsiság, az új anyagok összegyűjtésének élménye motivált. Munkám során olyan forrásokat használtam fel, amelyek jogi, hadtörténelmi vagy éppen építészeti területeket ölelnek fel" – mondta Szabó Pál. A szerző hozzátette: ha a kötet tartalmát átfutjuk, láthatjuk, hogy az – a várostrom előzményeként – a várak védhetőségének összehasonlításától kezdve a kor bel- és külpolitikai viszonyain keresztül az ostrommal foglalkozó források elemzéséig minden fontos területről tartalmaz releváns információkat.

A könyvbemutatón elhangzott: a kötet és a szerző elsődleges célja, hogy beépítse a köztudatba és a történelem oktatásába az 1440-es ostromot, hiszen az akkori történések messze túlmutatnak egy hétköznapi csatánál.
„Ez a sikeres várvédelem nemcsak a vár kiépítésének történetében, az ostrom során alkalmazott haditechnikai eszközök alkalmazásában, a további szultáni hadjáratok szüneteltetésében, hanem az ország korai oszmán uralom alá kerülésének késleltetésében is legalább annyira fontos szerepet játszott, mint az 1456. évi ostrom"
– hallhattuk.

1596022232

Fotó: Rácz Tünde