Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy éve történt a Hableány tragédiája

Szöveg: Révész Béla |  2020. május 29. 12:59

Egy esztendővel ezelőtt, 2019. május 29-én süllyedt el a Margit hídnál a Hableány sétahajó. A katasztrófában huszonnyolcan vesztették életüket.

Több megemlékezést is tartottak ma a fővárosban, a Hableány tragédiájának az évfordulóján. A hajó dél-koreai turistákkal a fedélzetén a Margit hídnál süllyedt el, miután a Viking Sigyn nevű szállodahajó hátulról nekiütközött. Az áldozatok között volt a hajó kéttagú magyar személyzete is.

1596080107

A mentésben, valamint az áldozatok felkutatásában a Magyar Honvédség is kivette a részét. A baleset után nem sokkal az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred búvár és hajócsoportot hozott létre, utóbbi egy felszíni keresésre alkalmas tűzszerész járőrhajóból és egy beépített szonárral rendelkező, a hajóroncs pontos helyét kereső folyami aknamentesítőből állt. A katonák végig készenlétben álltak, a tragédia után a többi szervezettel együttműködve segítették a kutatást és mentést. Az ezred a merülésekhez egy pontonhíd elemet is a helyszínre juttatott, de a helyszínre érkező dél-koreai mentőcsapat búvárainak is a Magyar Honvédség biztosított technikai felszerelést a kutatás során. A HM Zrínyi Nonprofit Kft. geodétái a helyszínen szonármérések elemzésével segítették a búvárok munkáját.

1596080107

A magyar áldozatok egyike, Pethő János egykor a Magyar Honvédség katonája volt, búcsúztatása katonai tiszteletadással történt.

Az ügyészség a tragédia felelősének a Viking Sigyn ukrán kapitányát tartja. A per a járványveszély miatt csak ősszel kezdődik el.

1596080106