Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy háborúban nincsenek igazán győztesek és vesztesek

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. november 18. 21:23

„Csak még egyszer előre!” – mondta Sípos Gyula ezredes, a 17-es honvéd gyalogezred parancsnoka katonáinak a második isonzói csata előtt, és ez a szimbólummá vált mondat a címe annak az ezredről szóló filmnek is, amelyet Székesfehérváron mutattak be november 18-án, pénteken.

1596023414

„A katonák magabiztosan és erőtől duzzadóan indultak háborúba, de ezt a 19. századi konfliktusokat rendezni kívánó háborút már a 20. század fegyvereivel vívták, amelyek erősek voltak és pusztítóak. Megoldásokat igazán nem hozott a harc, csak milliók halálát és szenvedését. Ez a film a székesfehérvári 17-es honvéd gyalogezred hőseinek történetén keresztül azt mutatja be, hogy egy háborúban nincsenek igazán győztesek és vesztesek" – fogalmazott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntőbeszédében.

1596023414

A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság főtámogatásával készült film a Nagy Háborúban harcoló fehérvári 17-es ezrednek állít emléket. Burján Zsigmond filmje a háború viszontagságait, emberi megpróbáltatásait mutatja be egy bevonuló férj és az érte aggódó feleség történetén, levélváltásain keresztül, illetve a hősies ezredparancsnok, Márkosfalvi Sípos Gyula szemszögéből. Teszi ezt úgy a film, hogy leginkább a háború borzalmait vádolja, egy pillanatra sem tör lándzsát a felek fölött, és mindkét hadviselő fél emberségének kíván emléket állítani.

1596023414

Fotó: Székesfehérvári Önkormányzati Kommunikációs Központ