Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy hétig tartott a „Blazing Lance 2019” törzsgyakorlás

Szöveg: Szabóné Varga Erika zászlós |  2018. december 7. 8:21

Az MH Bakony Harckiképző Központ szimulációs központjában, valamint az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központjában (MH CKELMK) rendezték meg a napokban a magyar vezetésű Visegrádi Négyek Európai Uniós Harccsoport (VE EU BG) „Blazing Lance 2019” elnevezésű gyakorlatának első fázisát.

1599196991
Az MH CKELMK bázisán megrendezett törzsgyakorláson lengyel, cseh, szlovák és magyar katonák is részt vettek, akik az úgynevezett Nem-kinetikus Támogató Elemben (NKSU) parancsnoki, illetve vezetői beosztásokat töltenek be. A gyakorlat első fázisában a nemzetek részéről felajánlott képességek kölcsönös bemutatása, a 2019 márciusában tervezett gyakorlat forgatókönyvének megismerése, harcparancsának feldolgozása, illetve a CREVAL-ellenőrzés ismertetése zajlott. Emellett a nemzetek közös együttműködéssel kidolgozták a NKSU hatályos műveleti eljárását és munkaköri leírásait.

1599196992
Az egyhetes törzsgyakorlás nemcsak a közös feladat-végrehajtásra való felkészülésre, a személyes ismeretség és kapcsolatok kialakítására teremtett lehetőséget, hanem arra is, hogy az alapdokumentumok közös értelmezésével olyan – az esetleges műveleti területen történő feladat-végrehajtáshoz szükséges – okmányrendszert dolgozzanak ki, ami konszenzuson alapul.

A zárórendezvényen a résztvevők a dokumentumok tartalmát és formáját elfogadták.

1599196992