Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól szerepeltek a felderítők a szituációs lőbajnokságon

Szöveg: Pallás Lilla hadnagy |  2018. december 7. 7:07

Csapatban harmadik helyen végeztek az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái a Honvéd Kossuth Lövész Klub versenyén. A napokban megrendezett szituációs lőbajnokságon az alakulat három katonája indult: Szabó Imre hadnagy, Hudák Tamás törzsőrmester és Major Dániel őrvezető. Szabó Imre egyéniben is harmadik lett. A versenyre több mint harmincan neveztek, köztük civilek is.

1599196991
A felderítők a honvédségnél rendszeresített P9RC típusú pisztollyal teljesítették a pályákat, melyek – elmondásuk szerint – különböző stílusúak, élvezhetők, gyorsak voltak. A bonyolult lövészeti forma során öt ilyen pályát kellett teljesíteni.

A mélységi felderítőknél szolgáló Szabó Imre hadnagy azt mondta: a kiképzés szempontjából hasznosak ezek a versenyek, mert fejlesztik a katonák fegyverkezelését a különböző szituációs helyzetekben. A beépített nehezítő körülményeket – egyebek mellett a szokatlan testhelyzetek, valamint az egy kézzel lövés – mentálisan is fel kellett dolgozni és a tervezett mozdulatsort végrehajtás előtt fejben is össze kellett rakni. A verseny során alkalmaztak papír- és fémcélokat különböző távolságokban, illetve „no shoot" célokat is kihelyeztek. Utóbbiakat ha találat érte, a bírók büntettek.

Szabó hadnagy szerint sokkal jobban lehet mérni a katonák lőkészségét az ilyen típusú versenyekkel, hiszen komplex feladatot kell végrehajtani a pályákon. Mivel ez egy szabad stílusú verseny, a katona maga döntheti el, hogy pontosan hogyan küzdi le a célt, azonban figyelembe kell vennie, hogy nemcsak a pontosságot, de a gyorsaságot is mérik. Így meg kell találni azt az egyensúlyt, amikor e két feltétel egyszerre teljesül.