Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy NATO egészségügyi konferencia margójára…

Szöveg: Dr. Vekszler Péter orvos alezredes |  2014. április 6. 7:43

Budapesten rendezték meg a NATO-műveletek egészségügyi konferenciáját (NATO Operations Medical Conference, NOMC) március 24−26. között. A tanácskozás témái között szó volt az egészségügy – ezen belül a honvédegészségügy – jövőjéről, valamint az új feladatokról és kihívásokról.

Az eseményen kiemelték, hogy a tagországokban − így Magyarországon is − észlelhető a katona-egészségügyi szakemberek elvándorlása a civil szférába. A katona-egészségügyi szakemberek hiánya nemcsak a betegellátásban, a klinikákon dolgozók esetében, hanem az egészségügyi törzsmunka során is igen erősen érezteti a hatását.

A honvédegészségügy említése során legtöbbször a missziókban, hadműveleti területen szolgálatot teljesítők kerülnek előtérbe, megfeledkezve a háttérben tervező, koordináló, döntés-előkészítő munkát végző adminisztratív dolgozókról.

Az egészségügyi törzstisztek, altisztek utánpótlásának megoldása nemcsak hazánkban, hanem a partnerországainkban is megoldásra vár. A betegellátásban dolgozó szakemberek utánpótlása nem egyszerű feladat. A törzsmunkába történő beillesztésük ennél talán még nehezebb, hiszen − a szakmai ismereteken túl − megfelelő katonai ismeretekkel is rendelkezniük kell.

A NATO katona-egészségügyi törzstiszti felkészítés követelményrendszere felülvizsgálat alatt van, amelynek eredménye kihatással lehet majd a nemzetek honvéd-egészségügyi képzési rendszerére is.

(A szerző sebész – baleseti sebész, az aktív betegellátást 2005-ben elhagyó szakorvos. Az egykori Egészségügyi Parancsnokságon, a Honvéd Egészségügyi Központban, majd az Egészségügyi Csoportfőnökségen betöltött beosztások után jelenleg Nápolyban, a NATO Összhaderőnemi Parancsnokságán egészségügyi törzstisztként teljesít szolgálatot.)