Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha a szükség úgy kívánja, fegyverrel fogják a rendet helyreállítani

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 5. 21:35

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Hírlap április 5-én megjelent hasábjain Vilmos fejedelem intervenciójáról olvashatunk: „Albániából érkező tudósításaink szerint teljes a felfordulás. Vilmos fejedelem és kormánya tehetetlenül állnak a görög előrenyomulással szemben. Vilmos fejedelem Ausztria−Magyarország és Olaszország albániai megbízottjai útján sürgős intervencióért fordult gróf Berchtold osztrák−magyar és San Giuliano olasz külügyminiszterekhez. Ausztria−Magyarország és Olaszország Németország hozzájárulásával sürgős jegyzéket intézett a nagyhatalmakhoz, amelyben arra kérik a hármas entente nagyhatalmait, hogy febr. 22.-ki jegyzékére sürgősen válaszoljanak és foganatosítsák a szükséges intézkedéseket az epiruszi görögök előrenyomulásával szemben."


A Népszavában is olvashatunk egy cikket: „Nemzetközi csapatok Epirusban" címmel. „A nagyhatalmak kénytelenek lesznek nemzetközi csapatokat küldeni Epiruszba, mivel az albán kormány nem rendelkezik akkora erővel, hogy az epiruszi lázadókkal szembeszálljon. És ha a szükség úgy kívánja, fegyverrel fogják a rendet helyreállítani."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595969765

1914. áprilisi újságok
Címkéklapszemle