Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyik legfontosabb állomásához ért a NATO 20 vándorkiállítás

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2019. június 5. 18:23

A katonai szervezetek közül elsőként a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson mutatták be – június 5-én, szerdán – a hazánk NATO-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából megrendezett vándorkiállítást. A rendezvényt Deme Tibor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkári titkárságának vezetője nyitotta meg.

1599203733
Az ezredes a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállításán elmondta: a tablók mintegy száz fénykép segítségével vezetik végig az érdeklődőt az 1999-es csatlakozást megelőző, illetve az azt követő évtizedeken. A kiállítást először március 13-án mutatták be az Országházban, a csatlakozás évfordulójára rendezett konferencián, majd szerte az országban, számos városban megfordult. Az ezredes emlékeztetett Áder János köztársasági elnök szavaira, amelyek szerint a csatlakozás egyszerre volt stratégiai, politikai, katonai és erkölcsi döntés, de egyben történelmi elégtételt is jelentett a Jaltát követő keserves évtizedekért, illetve elismerés a Vasfüggöny átszakításáért. „Kiérdemeltük, hogy a transzatlanti szövetséghez tartozhassunk, a NATO-tagságot mi akartuk" – mondta a köztársasági elnök Prágában, ahol együtt ünnepelték a csatlakozás évfordulóját a Visegrádi Országok.

1599203733
A titkárságvezető úgy fogalmazott: a hidegháború után történelmi felismerést jelentett a szövetség részéről, hogy csak akkor tudja megőrizni létjogosultságát és ütőképességét, ha kezet nyújt a szovjet dominancia alól frissen felszabadult kelet-közép-európai országoknak. A szervezet sikeres alkalmazkodásának egyik bizonyítéka volt, amikor 1997-ben úgy döntött: Magyarországot – Csehországgal és Lengyelországgal együtt – meghívja a csatlakozási tárgyalásokra. Ezen államok a Varsói Szerződés országai közül elsőként kaptak ilyen meghívást – emelte ki. A csatlakozásról népszavazást tartottak, s a tagságot a magyar polgárok túlnyomó többsége – 85 százaléka – támogatta. Mivel a szervezet egyben értékközösséget is jelent, Magyarország aktívan támogatja a NATO műveleteit szerte a világban – mutatott rá az ezredes.

1599203733
Szent-Iványi István, a Magyar Atlanti Tanács alelnöke köszöntőjében elmondta: a kiállítás a honvédelmi tárca és az általa képviselt szervezet közös kezdeményezésére jött létre. Bár a tárlat már számos városban megfordult, s még folytatja útját, a mostani helyszín az egyik legfontosabb, mert a NATO-tagság szempontjából a katonai szerepvállalás kiemelt jelentőségű, a tisztképzés fellegvára pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Emlékeztetett: Magyarország csatlakozásának huszadik évfordulója mellett idén ünneplik a NATO létrejöttének hetvenedik évfordulóját, de harminc éve történt a rendszerváltás, és tizenöt, illetve tíz évvel ezelőtt a szomszédos országok közül is sokan csatlakoztak a szervezethez.

1599203733
A NATO 1949. április 4-én jött létre, alig négy évvel a második világháború vége után, mégpedig azért, hogy megvédje a demokratikus országokat a szovjet befolyástól; az alapítók között tizenkét ország szerepelt. Hosszú időn keresztül az elsődleges funkciója a kollektív védelem volt, de a szervezet hét évtizedes története azt mutatja, eredeti küldetésén messze túlnyúlva mára sem veszítette el jelentőségét. „A világtörténelem leghosszabb ideje fennálló és legerősebb katonai szövetségéről van szó" – fogalmazott az alelnök. Hozzáfűzte: a NATO az európai biztonság és stabilitás fontos tényezője.   

A rendezvényen bemutatták a Magyarország 20 éve a NATO-ban című kisfilmet, és kamarazenei részletek is elhangzottak a Magyar Honvédség Budapest Helyőrségi Zenekar közreműködésében.

1599203733
Fotó: Tóth László