Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre több robbanószerkezet kerül elő a tavaszi földmunkák miatt

Szöveg: Szűcs László |  2015. április 29. 7:20

A 17. héten, azaz április 20-26. között 87 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 15 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Bátyi Edina főtörzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 854 bejelentést kaptak.

Április 20-án Győrbe, a Petőfi térre vonultak ki a tűzszerészek, mivel földmunkák közben egy magyar gyártmányú Vécsey-kézigránátot, illetve 10 kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert találtak. A második világháborús „leleteket" a Bukta Balázs százados vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Április 24-én a Pest megyei Gyálon akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: az Ady Endre úton, egy családi ház udvarán, építési munkálatok közben egy repesz-aknagránátra bukkantak. A világháborús robbanószerkezetet a Volter József főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Április 26-án a Veszprém megyei Balatonakalin, a Nagymező utcában került elő egy 15 centiméteres, magyar gyártmányú rombológránát, amit a Zsolnay Gábor százados vezette járőr a rendőrség által kijelölt robbantási területen semmisített meg.

Ugyanezen a napon a csillebérci üdülőtelepre is ki kellett vonulnia a Zsolnay Gábor százados vezette tűzszerészjárőrnek. Földmunkák közben ugyanis egy 10,5 centiméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátot találtak, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Címkéktűzszerész