Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egységes megközelítés

Szöveg: Snoj Péter |  2016. április 19. 7:45

Egyhetes NATO akkreditált civil-katonai együttműködési (CIMIC) összekötői tanfolyam kezdődött a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. A nemzetközi tanulócsoport ez idő alatt számos elméleti és gyakorlati képzésen vesz részt.

1596012059

„Amit mi nyújtunk az egyfajta megközelítési mód, hogy miként lehet eredményes az együttműködés például különböző humanitárius szervezetekkel, vagy akár helyi önkormányzatokkal. A cél ezen megközelítési módszerek egységesítése" – fogalmazott Etien Lavalette őrnagy. A NATO CIMIC Kiválósági Központ tanfolyamvezetőjétől azt is megtudtuk, hogy az április 18-án kezdődött, egyhetes foglalkozássorozat az elméleti tananyag mellett elsősorban gyakorlati feladatokra épül. Így a hallgatók előtt számos olyan szerepjáték áll, amelyek alapjául valós, megtörtént szituációk szolgáltak.

Már a tanfolyam magyarországi létrejötte mögött is egy jól működő együttműködés rejlik, hiszen ezen oktatás rendszerint a kiválósági központ hágai székhelyén kerül megrendezésre. A magyarokkal való jó kapcsolatnak hála azonban a központ kivételesen elhozta Budapestre a tanfolyamot, amelynek megszervezését a NATO CIMIC Kiválósági Központ és az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ közösen vállalta. A rendhagyó módon kihelyezett oktatás így biztosította, hogy minél több magyar szakember vehessen részt a képzésen.

Az oktatás megkezdése előtt Szilágyi Csaba ezredes, központparancsnok köszöntötte a résztvevőket: „Nagy megtiszteltetés, hogy itthon fogadhatjuk e tanfolyamot. A korábbi években már több gyakorlati képzést is tartottunk hazánkban, de idén először lehetünk házigazdái egy összekötői tanfolyamnak."

1596012059

Szilágyi ezredes hozzátette, hogy az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ számára a mostani és a hozzá hasonló NATO képzések hatalmas segítséget és előnyt jelentenek a szervezet katonái számára a nemzetközi környezetben.

A képzés során magyar, holland, valamint amerikai oktatók és megfigyelők vezetik a foglalkozásokat a csaknem húsz fős magyar, amerikai, brit, cseh, dán és török hallgatói csoport számára. Mint Lavalette őrnagy fogalmazott, ugyan a tanfolyam nem minősül missziós felkészítésnek, a tananyag szerves részét képezik mind az oktatók, mind a hallgatók korábban megszerzett missziós tapasztalatai.

1596012059

Fotó: Tóth László