Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt szolgáltak, együtt ünnepeltek

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. augusztus 31. 14:05

Magasabb egységük megalakulásának 65. évfordulóját ünnepelték az egykori 7. Gépesített Lövészhadosztályt törzsének és alárendelt alakulatainak a képviselői Kiskunfélegyházán. A rendhagyó állománygyűlés fővédnöke dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök volt.

1595999445

Bajtársi találkozón emlékeztek meg a kiskunfélegyházi magasabb egység magalakításának évfordulójáról hajdani törzsének és az alárendelt alakulatainak a tagjai. A rendhagyó állománygyűlést a helyi Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület szervezte, százötvenen tudtak részt venni rajta. A szervezők nevében egykori kollégáit Deli József nyugállományú ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi régiója tiszteletbeli elnöke köszöntötte, majd Csányi József polgármester tolmácsolta a város lakóinak a köszönetét az egykori katonák és polgári alkalmazottak áldozatos, közösségformáló munkájáért. A rendezvény fővédnöke, dr. Benkő Tibor vezérezredes váratlan szolgálati elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, ezért az ő üdvözletét Szabó József ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökségének humánszolgálati osztályvezetője adta.

1595999446

Ezt követően kézről-kézre járt a mikrofon, az egykori bajtársak személyes élményeiket elevenítették fel. A sivatagi hadosztályként is emlegetett MN 4127 utolsó parancsnoka, Orbán Károly vezérőrnagy például az együtt töltött évek-évtizedek szép, és a „jobb lenne elfelejteni" kategóriába sorolható, kevésbé szép emlékeit szedte csokorba, Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes pedig az úgynevezett RUBIN feladat során 1987. augusztus 31-i hatállyal felszámolt hadosztály speciális szerepét hangsúlyozta.

1595999446

A személyes visszaemlékezéseket követően megköszönték azoknak a munkáját, akik az elmúlt években a honvédelem ügye érdekében az átlagosnál jóval többet tettek, majd a résztvevők közösen megkoszorúzták az egykori helyőrségi klub falán, a Kiskunfélegyházán katonai szolgálatot teljesített bajtársak emlékét őrző márványtáblát. Délután aztán a közös ebédnél, a korábbiakhoz képest jóval kötetlenebb formában folytatódott a baráti beszélgetést.

* * *

Kiskunfélegyháza helyőrség látványos fejlődése 1950-ben, a 27. Lövészhadosztály magalakításával indult meg, ekkor kezdték építeni a Majsai úti laktanyát is. A 27-es hadosztály 1957-ben a 7. Gépkocsizó Lövészhadosztály hadrendi megnevezést kapta, s ezzel megkezdődött Kiskunfélegyháza „újkori" katonatörténelme.

1595999446

Az egykori MN 4127 „fénykorában", a ’80-as évek elején hat ezred, két tüzérosztály, hat zászlóalj és négy század tartozott az alárendeltségébe, a hadosztálytörzs és kilenc, önálló hadrendi számmal rendelkező alakulata Kiskunfélegyházán állomásozott: öt zászlóalj és négy század. Ezekben az években senki nem gondolt arra, hogy ez a hatalmas katonai szervezet egyszer megszűnhet.

Huszonegy tábornokot „adott" a honvédségnek a „sivatagi hadosztály", az egykori helyőrség emléke mégis lassan a feledésbe vész. A vasútállomás melletti öreglaktanya, ami utoljára élelmiszerraktárként üzemelt, most Rocktár néven a fiataloké, a Majsai úti épületeinek többségét pedig még mindig árulja az önkormányzat. A katonaemléket a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület tagjai ápolják, az egyesület elnöke Fekete Anna nyugállományú zászlós, tiszteletbeli vezetője pedig Deli József nyugállományú ezredes, aki egyben a BEOSZ Dél-alföldi Régiójának tiszteletbeli elnöki posztját is betölti.

1595999446

Fotó: a szerző felvételei