Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kilencvenegy embert végzett ki Szíriában az Iszlám Állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 31. 15:08

Különböző bűncselekmények elkövetésének vádjával 91 embert végzett ki egy hónap alatt Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet – közölte augusztus 30-án, vasárnap egy szíriai emberi jogokkal foglalkozó szervezet.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport szervezet internetes oldalán megjelentetett anyag szerint az áldozatok többségét lefejezték. Istenkáromlásért, boszorkányságért vagy homoszexualitás vádjával végezték ki őket, vagy azért, mert együttműködtek az Egyesült Államok vezette Iszlám Állam-ellenes koalícióval.

Az elítéltek egyharmada civil volt, közöttük két nő is.

Nemcsak az IÁ ellen küzdőket, azaz Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányhadseregének katonáit vagy a damaszkuszi hatalom ellen lázadókat büntették halállal, hanem a radikális dzsihadista szervezet soraiban harcoló fegyveresek és a vele együttműködők közül is kivégeztek 39 embert, közöttük egy újságírót.

A kivégzések a szélsőségesen iszlám szervezet által ellenőrzött területen történtek július 29. és augusztus 30. között.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának adatai szerint tavaly június vége óta több mint 3100 embert, közöttük több mint 1800 polgári lakost – 76 gyermeket és 95 nőt – végeztek ki különös kegyetlenséggel a szunnita szélsőséges csoport által akkor kikiáltott „kalifátus" területén.

Az IÁ a saját emberei közül 182 harcost vallási szabályok megsértéséért és külföldi államoknak való kémkedésért büntetett halállal.

Az Iszlám Állam a Szíria középső részén elterülő Homsz, Hama, az észak-keleti Deir ez-Zór és Haszaka, valamint az északi Aleppó és Rakka tartományokban ellenőriz bizonyos területeket. Az ott élő több tízezer lakost a fanatikusok terrorja fenyegeti: emberrablás, nemi erőszak, megkövezés várhat rájuk, ha megszegik az iszlamista szélsőségesek diktálta szabályokat.

Az OSDH emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolja az Iszlám Államot. Arra szólítja fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, és a világszervezet valamennyi tagállamát, hogy sürgősen lépjenek közbe a szíriai bűntettek, valamint az emberi jogok megsértése ellen. A Nagy-Britanniában működő emigráns szervezet nemcsak az Iszlám Állam, hanem a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette hatalom elleni fellépésre is felhívott.