Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bresztlitovszk vára elesett

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. augusztus 31. 16:11

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Mikor a német nagy főhadiszállás azt jelentette, hogy a vár előretolt állásait Dobrynkánál áttörtük, sejthető volt, hogy Bresztlitovszk utolsó órája ütött" – fogalmazott a Pesti Hírlap.

„Varsónál, Ivangorodnál, Kovnonál, Lomzánál, Ossoviecnél és Novogyorgyevszknél is ezeknek az előretolt lépcsőzetes betonállásoknak az áttörése döntötte el az állandó erőművek sorsát. Az orosz várak nem felelhettek meg a modern tüzérséggel szemben feladatuknak, Bresztlitovszknak is, amely 1831 – ben, a lengyel forradalom idején épült, ép úgy tisztára katonai alapítás, mint Ivangorod"
– számolt be az újság, kiemelve, hogy „Bresztlikovszk elestével a lengyelországi várnégyszög utolsó támaszpontja is a kezünkbe került. Öt fővasúti vonal fut össze a Bug menti várnál, amely ilyképpen Nagy és Kis – Oroszország összekötő láncszeme volt Lengyelországgal és Észak – Oroszországgal" – írta az újság.

A Pesti Hírlap arról is beszámolt, hogy angol újságok „Oroszország fővárosának esetleges kiürítését nyíltan tárgyalják már." Egy brit újság szerint „tekintettel a légi támadások lehetőségére, tényleg jó lesz az udvar és a kormány szedi a sátorfáját és biztonságosabb helyre költözik. Tegnap azt jelentették Londonból, hogy az angol királyi család a Zeppelin – támadások elől Anglia északi részébe költözött. Az angol tanács most Pétervár veszélyeztetettségét is pusztán csak Zeppelin – támadásokba szeretné bújtatni, de Pétervárott nem csupán a cári palota kiürítésére gondoltak, hanem az egész főváros kiürítésére és pedig nem azért, mintha Hindenburg egyszer csak a pétervári égen jelenne meg és onnan potyogtatna le bombákat. Londonnak egyelőre tényleg nincs oka mástól félnie, mint az öreg Zeppelin léghajóitól."

„Doberdónál megint visszaverték az olaszokat. Úgy látszik, hogy az olasz harctéren nagy és fordulatot jelentő események vannak alakulóban" – adta hírül a Népszava.

„A doberdói fennsík-szakaszon tegnap az ellenséges gyalogságot, amely magát a Monte dei sei Busi lejtőjén fészkelte be, tüzérségünk kényszerítette, hogy állásait sietve elhagyja. Harcvonalunk San Martinotól nyugatra újra nehéz tüzérségi tűz alatt állott. Dél-után az olaszok itt újra támadtak, de mint tegnapelőtti támadásuk alkalmából is, védelmi vonalaink közelében utasíttattak vissza. A görzi és tolmeini hidfő, valamint a Krn vidékén is, aránylag csönd uralkodik. Azonban Flitsch és Raibl előtt az ellenség folytatja élénkebb tevékenységét. A tiroli határvidéken több rendbeli harcok fejlődtek ki. Tegnap késő este ellenséges gyalogság a lavaronei fennsík északi szakaszán kezdett előrenyomulni, de ma reggelre a támadás már vissza volt verve" – írta a napilap.

1595999448


(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)