Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt szolgáltak, együtt ünnepeltek

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. augusztus 22. 13:46

„Köszönöm a haza és a honvédelem iránti elkötelezettségüket, aktív munkálkodásukat a magyar történelmi és katonai hagyományok ápolása, a szolidaritás, a bajtársiasság és az együvé tartozás tudatának erősítése érdekében!” – üdvözölte levélben az augusztus 18-án megalakulásának 45. évfordulóját ünneplő csongrádi Béri Balogh Ádám Honvéd Klub tagjait dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.

1596018632

Elődeik emléke előtt tisztelegve ünnepelték egyesületük fennállásának negyvenötödik évfordulóját a Béri Balogh Ádám Honvéd Klub tagjai. A szervezet 1971. április 5-én alakult azzal a céllal, hogy a nyugállományba vonult katonáknak tartalmas, közösségépítő elfoglaltságot nyújtson, és hatékony érdekképviseletet biztosítson. Az akkori, Fegyveres Erők és Testületek Csongrádi Klubja nevet viselő közösség alapítói tizenöten voltak, a klub első elnökévé Kozár István nyugállományú rendőr őrnagyot, titkárnak Szeberényi Gyula nyugállományú főtörzsőrmestert választották.

1596018632

A 45. „születésnapját" ünneplő klubnak negyvenöt tagja van, a jelenlegi elnök, Ágoston Imre nyugállományú ezredes tizennégy éve vezeti a közösséget. Munkáját elnökhelyettesként Pozsár Tibor nyugállományú százados és Busa Zoltánné segítik. A klub titkára Polónyi Tibor nyugállományú alezredes, a gazdasági ügyekért pedig Tyukász Péterné nyugállományú törzszászlós felel. A közösség legidősebb tagja, a 91 esztendős Licsicsányi István nyugállományú alezredes.

1596018633

A jubileumi találkozó résztvevőit a csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria Magyar Király dísztermében Varga Nándor nyugállományú százados köszöntötte, majd Ágoston Imre nyugállomány ezredes, a klub elnöke felelevenítette az elmúlt negyvenöt év jelentősebb közösségi eseményeit. Külön is részletezte a klub 2001-es megszüntetésének okait és az egy év múlva történt újra alakítás körülményeit.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, pedig levélben üdvözölte egykori bajtársait: „Elismerés és tisztelet illeti önöket a számos városi bemutató és kiállítás megszervezéséért, a katonai műszaki hagyományok őrzéséért, valamint a vajdasági óbecsei nyugdíjas klubban való szoros együttműködésükért. Kérem, hogy a továbbiakban is legyenek partnereink a haza és a honvédelem érdekében végzendő munkában, és nyújtsanak segítséget ahhoz, hogy az aktív munkából kiváltak találjanak támogatást a közösségükben!" – írta a Honvéd Vezérkar főnök.

1596018633

Az ünnepi megemlékezés végén a legjobban munkáját külön is megköszönték. A nyugállományúak szervezetei, valamint a honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett áldozatos munkája elismeréseként a honvédelmi miniszter az Aranykor Kitüntető Cím bronz fokozatát adományozta Gut Pál nyugállományú főtörzsőrmesternek. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Ágoston Imre nyá. ezredest, Polónyi Tibor nyá. alezredest és Vikor Máriát, a szövetség Dél-alföldi régiójának vezetősége Licsicsányi István nyugállományú alezredest, Varga István nyugállományú főtörzszászlóst és Tyukász Péterné nyugállományú törzszászlóst részesítette elismerésben. A Béri Balogh Ádám Honvéd Klub elnöksége Pozsár Tibor, Hajdu Béla, Varga Nádor nyugállományú századosok, Tyukász Péter nyugállományú főtörzszászlós, Rostáné Hajdú Erzsébet, Szabó Jenő, Busa Zoltánné, Ágoston Imréné, Börcsök Lajosné és Körösi Mária kiemelkedő munkáját köszönte meg.

Csongrád város képviselő-testülete pedig egyesületi zászlót adományozott a klubnak. Így a közösség összetartozásának ismét van szimbóluma, a korábban általuk őrzött két, egykori csapatzászlójuk ugyanis le kellett adniuk.

1596018633

A rendezvény fővédnöke dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök volt, a védnöki tisztet pedig Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) elnöke, Antal László ezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka, dr. Kovács György nyugállományú ezredes, a BEOSZ Dél-alföldi régiója elnöke és Bedő Tamás, Csongrád polgármestere vállalták.

A jubileumi ünnepségen részt vett – mások mellett – Szabó József ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség Humánszolgálati Osztály osztályvezetője, Vanyur Tibor ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka, Kelemen József nyugállományú altábornagy, a BEOSZ tiszteletbeli elnöke, Vilner Péter nyugállományú ezredes, a BEOSZ alelnöke, dr. Kovács György nyugállományú ezredes, a BEOSZ Dél-alföldi régiója elnöke, Deli József és Sinyi Imre nyugállományú ezredesek, a régió tiszteletbeli elnökei, valamint a régióhoz tartozó nyugállományú klubok képviselői. Fehér Ferenc nyugállományú rendőr százados vezetésével eljöttek a Vajdaságból a testvér klub, az Óbecsei Nyugdíjas rendőrök Egyesület képviselői is.

1596018634

Az ünnepi műsorban felléptek: Szabó Sándor tárogatóművész, Busa Dóra és Sinkó Péter (szentesi Szilver Tánccsoport Egyesület), a Galli János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai, valamint a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes ifjú táncosai.

1596018634

Fotó: a szerző felvételei