Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt ünnepeltek a nyugdíjasokkal

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. november 20. 21:10

Legyenek büszkék arra a tudásra és szakértelemre, amelyet az elmúlt évtizedekben elsajátítottak, szerzett és teremtett értékeikre, eredményeikre és elődeikre! – köszöntötte a megalakulásának 62. évfordulóját ünneplő MH Légijármű Javítóüzem dolgozóit és a bázisnapra meghívott nyugdíjasokat Gecse János okleveles mérnök ezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Haditechnikai Főnökség főnöke.

1595945116

Alakulatuk napját ünnepelték november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. A Magyar Honvédség jelenleg egyetlen, javítást és karbantartást végző alakulatának jogelődje, a Tábori Repülőjavító Műhely Szentkirályszabadján, 1950. november 15-én alakult meg, s a 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozott. Kecskemétre 1951-ben diszlokált a műhely, korábban Központi Repülőgép-javító Üzem volt az elnevezése, majd 1997-től MH Légijármű Javítóüzem néven működött önálló alakulatként az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

Az ünnepi állománygyűlésen Gecse alezredes kiemelte annak a jelentőségét, hogy az üzem dolgozói a különböző repülőtechnikai eszközök és felszerelések javításán és felújításán túl kiemelkedő eredményeket értek el a különféle fejlesztési, gyártási, kivitelezési és szakértői feladatok végrehajtásában is. Hazai és nemzetközi elismerést vívtak ki maguknak, hiszen az általuk kifejlesztett eszközöket nemcsak a légierőnél és a szárazföldi csapatoknál alkalmazzák eredményesen, de a civil életben is. Nemzetközi hírnevet szerzett fejlesztéseik közé tartozik például a harckocsialvázra szerelt R13−F300 gázturbinás sugárhajtómű, amellyel a kuvaiti gázkitöréseket, az égő olajkutakat eloltották. Ugyancsak a kecskeméti üzem készítette az An−26-os repülőgépek vállról indítható rakéták elleni infracsapdás védelmi rendszerét.

1595945117

Bozóki János okleveles mérnök ezredes, az üzem parancsnoka a honvedelem.hu-nak elmondta: az elmúlt hatvankét év során a Magyarországon hadrendben lévő összes légi jármű javításával, üzemben tartásával foglalkoztak.
Napjainkban kiemelt feladatuknak tekintik a Magyar Honvédség missziós szerepvállalásaiban részt vevő légi szállítóeszközök időszakos karbantartását és a helikopterek korszerűsítését. A műveleti területen meghibásodott vagy sérült légi járművek javítását pedig felkészült, mobilizálható, harctéri javítócsoporttokkal tudják biztosítani. A jelenlegi képességeik megtartása mellett a jövőben szabad kapacitásuk még hatékonyabb hasznosítására törekednek a szárazföldi haditechnikai eszközök kiszolgálásában, javításában, ellenőrzésében, és részt vállalnak a Gripen, valamint a C−17-es repülőgépek üzemeltetésében is.

Az ünnepi állománygyűlés hivatalos része elismerések átadásával zárult, majd a Honvéd Együttes művészei szórakoztatták a „születésnapját" ünneplő üzem dolgozóit, valamint a meghívott nyugdíjasokat és vendégeket.

1595945117

Fotó: Lang Károly mérnök őrnagy (panorámakép) és a szerző felvételei