Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködés a jövőért

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2016. május 28. 19:03

Együttműködési megállapodást írt alá az MH Hadkiegészítési és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, valamint a Karcagi Szakképzési Centrum Nagy László Szakképző Iskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma május 26-án, Kunhegyesen.

1596014177

A megállapodás legfontosabb célkitűzése az ifjúság – főként a középiskolás korosztály – honvédelmi nevelése, valamint a haza védelme iránti pozitív attitűd kialakítása mellett a Magyar Honvédség társadalmi támogatásának növelése, a katonai pálya népszerűsítése, illetve a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos állománnyal történő feltöltésének elősegítése volt. A megállapodás keretében az MH Hadkiegészítési és Központi Nyilvántartó Parancsnokság egyik fontos feladata a katonai alapismeretek, mint választható érettségi tantárgy tanításának támogatása, melyet az iskola a következő tanévtől a 9. évfolyamon, felmenő rendszerben, valamint a 11. évfolyamon fakultáció keretében vezet be.

A Karcagi Szakképzési Centrum csatlakozása a hazafias neveléssel összefüggő programhoz egyedülálló lehetőséget teremt, hiszen Jász-Nagykun-Szolnok megye egy eddig lefedetlen területén lesz lehetőségük a diákoknak a tantárgy tanulására.

Az MH Hadkiegészítési és Központi Nyilvántartó Parancsnokság és a Karcagi Szakképzési Centrum közös munkája növeli a középfokú oktatás keretében megvalósuló értékteremtő tevékenység eredményességét, támogatja a hazafias és honvédelmi neveléssel kapcsolatos feladatok eredményes és hiteles végrehajtását.

1596014177

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán Pardi Sándor, a Karcagi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: az oktatási intézmény életében mérföldkő ez a partnerség, hiszen a Magyar Honvédség képviselőivel együtt olyan értékekre hívhatják fel együttes erővel a fiatalok figyelmét, mint a hazaszeretet, bajtársiasság, felelősség és a tolerancia.

1596014177

Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítési és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka beszédében kiemelte: a katonai hivatás egy életre szól. Olyan szolgálat, melyet egy dolog tesz még különlegesebbé: a katonai eskü és az eskühöz való feltétel nélküli hűség. Ez a szolgálat – minden szépségével és nehézségével –
várja azokat a fiatalokat, akik az elkövetkezendőkben a katonai alapismereteket választják tanulmányaik során és akik majd megfelelnek az elvárt feltételeknek. „A legfontosabb célkitűzésünk a most megkötött megállapodással is megvalósult: közelebb hozni a honvédelmet az iskolákhoz! Az együttműködési megállapodás egy fontos lehetőség záloga: egy életpályához, egy hivatáshoz való tartozás nagy lehetősége mindenki számára" – mondta Vanyur ezredes.

1596014177

Az ünnepségen részt vett a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal (HM TKH) Társadalmi Kapcsolatok és Honvédelmi Nevelési Igazgatóság igazgatója is. Dr. Papp Ferenc ezredes elmondta: a hivatal által koordinált, romák társadalmi felzárkózását segítő tevékenységi rendszer egyik fontos célkitűzése a szemléletformálás. „Fontos megmutatnunk azokat az alternatívákat, azt az életpályát, mely valódi kitörési lehetőséget nyújt a hátrányos élethelyzetből induló fiataloknak" – emelte ki az ezredes.

1596014178

Az ünnepségen résztvevő mintegy 200 fiatal megtekinthette az öt, magát roma származásúnak valló katonát bemutató „Jövőjük a haza védelme" című filmet, és találkozhatott is a film szereplőivel. Ezt követően az érdeklődők megtekinthették a HM TKH által rendezett vándorkiállítást, mely kiállítás az MH Altiszti Akadémián megrendezett esélyegyenlőségi táborokban, valamint a film kapcsán készült fényképekből áll. A tárlat Rácz Tünde, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. fotóriporterének képeit mutatja be.

A katonai hivatás iránt érdeklődő tanulók –  a honvédelmi és esélyegyenlőségi nap programjának részeként – az MH HKNYP munkatársainak segítségével betekintést nyerhettek a katonai hivatás szépségeibe: alaki foglalkozáson, vadászrepülőgép szimulátoron, akadálypályán tehették próbára magukat, de a lőfegyverekkel való ismerkedés is sokakat vonzott.

1596014178

A fiatalok a tárca esélyegyenlőségi programjairól is tájékoztatót kaphattak, különös tekintettel a július 11-15. között megrendezendő  esélyegyenlőségi táborról.

Fotó: Ifju Tímea főhadnagy