Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtőernyős öttusa

Szöveg: Szabovik Zoltán István nyugállományú alezredes |  2016. május 6. 19:42

Harmadik alkalommal rendezett országos ejtőernyős honvédelmi öttusaversenyt az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete és Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Egyesülete. A legjobbaknak járó vándorserlegeket három ejtőernyős legenda, vitéz Sáray Bertalan ezredes, vitéz Kiss Zoltán posztumusz alezredes és Hüse Károly posztumusz őrnagy családjai ajánlották fel.

1596012990

Kilenc település tíz oktatási intézményének húsz csapat mérte össze felkészültségét és küzdött a helyezésekért április 27-én és 28-án az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A kétnapos, az ejtőernyőzést és a katonai pályát népszerűsítő verseny lebonyolítását a házigazda bázis katonái mellett idén is az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központ munkatársai, az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete, valamint a Tatai Tömegsport és Tájfutó Egyesület tagjai segítették.

1596012991

Miután a laktanyában elfoglalták a szállásaikat, a diákok a verseny első feladataként ejtőernyős elméleti kérdéseket tartalmazó tesztlapokat töltöttek ki. Másnap reggel az alakuló téren felsorakozott csapatokat Lamos Imre dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka köszöntötte, a megnyitót követően pedig a versenyzők egy ejtőernyős bemutatót tekintettek meg. Kollár Gábor, Szaniszló Zsolt századosok, Mester Péter, Kovács Illés zászlósok és Németh Endre főtörzsőrmester 1200 méter magasból hozták le Magyarország, a NATO, a helikopterbázis és az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred két zászlóaljának – 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj – zászlóit. Az ugrást Lázár Tibor őrnagy vezette.

Az ejtőernyősök földet érését követően aztán elkezdődtek a második nap versenyei. A csapatok kézigránát célba dobás, lövészet, tájékozódási futás és úszás versenyszámokban mérték össze tudásukat.

1596012991

A középiskolások összetett versenyét és a Hüse Károly családja által felajánlott vándorserleget a Tatai Református Gimnázium csapata (Bacskai Máté, Horváth Balázs, Kiss Levente) nyerte. Második helyen a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium 1. csapata (Dévai Botond, Pocsai Péter, Szabó Béla), a harmadikon a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium 2. csapata (Szabó Valentin, Sulyán Balázs, Vajda Pál) végzett. Az 5-6. osztályosok küzdelmében a Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola 1. csapata (Elek Marcell, Csonka Levente, Zwickl Dániel) vihette haza a vitéz Kiss Zoltán vándorserleget, második a Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola 2. csapata (Kiss Benedek, Koblencz Kristof, Vörös Vendel), harmadik pedig a Magyarhomorogi Szabó Pál Általános Iskola 2. csapata (Gombos Róbert, Vincze Vencel, Uray Gyula) lett. A 7-8. osztályosok versenyét és a Sáray Bertalan kupát a Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola 1. csapata (Kuzma Kornél, Hermann Levente, Végh László) nyerte, maga mögé utasítva a Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola 2. csapatát (Bognár Dániel Bokodi Ábel, Hruska Bence) és a Szolnok Közgép SE (Berecz Márk, Kohajda Róbert, Zupkó Vanda) gárdáját.

Az egyéni versenyben a középiskolások közül Kiss Levente (Tatai Református Gimnázium) végzett az élen, a második Szabó Béla, a harmadikon pedig Szabó Valentin lett – mindketten a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjai. Az 5. és 6. osztályosok mezőnyében Zwickl Dániel volt a legeredményesebb, őt Elek Marcell és Vörös Vendel követték – mindhárman a Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói. A 7. és 8. osztályosok bajnokságában az első három helyen a Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai végeztek: Kuzma Kornél, Bokodi Ábel és Hermann Levente.

1596012992

A díjakat dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége elnöke, dr. Varga Bálint alezredes az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred törzsfőnöke, Bali Tamás alezredes az MH 86. Helikopter Bázis parancsnokhelyettese és Lázár Tibor őrnagy az MH 86. Helikopter Bázis repülőműveleti főnökség ejtőernyős részlegének a vezetője adták át.

A verseny zárásaként dr. Boldizsár Gábor ezredes a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége elnökeként köszönetet mondott a rendezvény támogatásáért Szolnok önkormányzatának, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége tagjainak, dr. Lits Józsefnek, a VOSZ megyei elnökének, valamint a rendezvénynek helyet adó alakulatok parancsnokainak és katonáinak. A rendezvény előkészítésében meghatározó szerepet vállaló Mádi Lajos alezredes, a helikopterbázis kiképzési főnöke munkáját pedig tárgyjutalommal köszönte meg.

1596012992


Fotó: Molnár János nyugállományú őrnagy