Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtőernyősünnep – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. október 5. 13:42

Szolid számítások szerint is több százezer, ha nem millió „ugrás”, valamint a múlt, a jelen és a jövő randevúzott szeptember végén a Szolnok–Szandaszöllősi sportrepülőtéren megtartott I. országos ejtőernyős-találkozón.

1595961027
Ahogy mondani szokták, „szem nem maradt szárazon", amikor a valaha együtt ejtőernyőzött katonák és civilek, akár évtizedek elteltével találkoztak újra egymással. A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ) és a Magyar Ejtőernyős Szövetség szervezésében, a szolnoki katonai alakulatok, valamint Szolnok megyei jogú város és szponzorok támogatásával, hagyományteremtő céllal hozták létre a találkozót az ötletgazdák. Régóta dédelgették magukban egy ilyen esemény megszervezését, s idén több jeles évforduló is hozzájárult ahhoz, hogy a tettek mezejére lépjenek.

– Többek között – emelte ki köszöntőjében dr. Boda József rendőr vezérőrnagy, a MEBSZ elnöke – idén hetvenöt esztendős a katonai ejtőernyőzés, és kereken ötven esztendeje alakult meg az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, s csaknem minden jelenlegi, ejtőernyőző „szárazföldi" alakulat egyik jogelődje, a 34. Mélységi Felderítő-zászlóalj. Az akkori katonai szlengben, postafiók-száma után csak „3100"-nak nevezett alakulat számtalan egykori katonája és tisztje is ott lapogatta egymás vállát a „szandai" reptéren.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 11-én, pénteken megjelenő számában!)