Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élenjárók – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. május 16. 15:41

Eredményesen teljesítették tíz modulból álló felkészítésük kétharmadát a Hajdú-Bihar megyében tavaly év végén önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalt katonák. A kiképzési és szolgálati feladataik ellátása mellett ugyanakkor aktív résztvevői a különböző ünnepi megemlékezéseknek, kulturális rendezvényeknek is, dalárdát és közelharccsoportot alapítottak, sportolóikat a megye legjobbjai közt jegyzik.

1599202821
A területvédelmi tartalékosok idei kiképzési éve Hajdú-Bihar megyében a debreceni, a hajdúhadházi, a hajdúnánási, a hajdúszoboszlói, a derecskei és a püspökladányi járási századok új tagjainak összevonásával kezdődött. Az önkéntesek április végére sikeresen teljesítették a 120 órás felkészítésük első hét moduljának követelményeit. A katonai alapismeretek elsajátítását követően – a rendszeres alaki és katonai testnevelési foglalkozások mellett – többek között tereptan, híradó, informatikai, műszaki, egészségügyi, területvédelmi és általános harcászati foglalkozásokon vettek részt. A kiképzésük tereptannal, harcászattal és lőkiképzéssel folytatódik, majd a tizedik modul zárásaként éles lőgyakorlatot fognak végrehajtani. A következő felkészülési időszak pedig a szolgálati beosztásaiknak megfelelő szakmai ismeretek elsajátításával telik majd.

A 3. területvédelmi zászlóalj kiképzőszázadának Lajtos Ábel százados a parancsnoka. A felkészültségüket már különböző missziókban, hazai és nemzetközi gyakorlatokon is bizonyító kiképzők többsége korábban az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál szolgált. A tartalékos katonák felkészítését a debreceni Kossuth-laktanyában, valamint a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison tartják, Püspökladányban, Hajdúnánáson és Berettyóújfaluban pedig az önkormányzat biztosít helyszíneket.

– Az önkéntességből eredően a zászlóalj tartalékos katonái szinte valamennyien aktív dolgozók vagy nappali képzésen tanuló diákok, akiknek az elfoglaltságaikat a behívások tervezésekor figyelembe kell vennünk. Ezért a modulok foglalkozásait több alkalommal, bontva tudjuk csak megtartani, hogy mindenkinek lehetősége legyen a számára legmegfelelőbb helyszínt és időpontot kiválasztani a felkészülésre. Ugyanakkor a tartalékosok vegyes életkoráról és eltérő fizikai képességeikről sem feledkezhetnek meg a kiképzőink. A terheléseket ennek megfelelően személyre szabottan, a fokozatosság elvét betartva határoztuk meg annak érdekében, hogy a százhúsz órás kiképzés végére valamennyien azonos szintre kerüljenek.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 17-én megjelenő számában!